FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unatoč najavama nije srušen križ iznad Stoca

STOLAC, 10. veljače 2005. (Hina) - Katolički križ i 14 betonskihpostolja koje služe za vjerski obred, na Brdu iznad Stoca, ni učetvrtak nisu uklonjeni iako je takva mogućnost službeno najavljivana.Prvobitno je bilo planirano rušenje ovih vjerskih obilježja još 19.siječnja ove godine ali je zbog sigurnosnih razloga , kako je tadaslužbeno rečeno, rušenje odgođeno do 10. veljače.
STOLAC, 10. veljače 2005. (Hina) - Katolički križ i 14 betonskih postolja koje služe za vjerski obred, na Brdu iznad Stoca, ni u četvrtak nisu uklonjeni iako je takva mogućnost službeno najavljivana. Prvobitno je bilo planirano rušenje ovih vjerskih obilježja još 19. siječnja ove godine ali je zbog sigurnosnih razloga , kako je tada službeno rečeno, rušenje odgođeno do 10. veljače.

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković izjavio je u četvrtak da se nastavljaju pregovori s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Federacije BiH o rješavanju slučaja katoličkih obilježja na Brdu iznad Stoca. Federalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Ramiz Mehmedagić nedavno je izjavio da muslimani Stoca križ na Brdu iznad grada doživljavaju kao "pokatoličenje" grada.

Reagirajući na takvu ministrovu izjavu Ordinarijat mostarsko-duvanjske biskupije u srijedu je priopćio da je srednjovjekovna tvrđava u Stocu, gdje je sada križ, "u vrijeme osmanlijske vladavine pretvorena kroz 400 godina u kulu terora, u martirij Kristovih vjernika, holokaust domaćih kršćana".

Povjerenstvo za zaštitu spomenika BiH proglasilo je Brdo i tvrđavu iznad Stoca nacionalnim spomenikom, a izgradnju križeva na tom prostoru nezakonitom.

Upravni odbor za provedbu mira, čije je sjedište u Bruxellesu, početkom veljače ove godine također je izrazilo neslaganje s postojanjem vjerskih obilježja na Brdu iznad Stoca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙