FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH protiv suđenja za ratne zločine u susjednim državama

SARAJEVO,31. siječnja 2005.(Hina) - Predsjednica Suda Bosne iHercegovine Medžida Kreso usprotivila se mogućnosti da suđenje nekimod osoba osumnjičenih za ratne zločine počinjene u toj zemlji budeprepušteno pravosuđu susjednih zemalja, priopćeno je u ponedjeljak izsjedišta Suda BiH u Sarajevu.
SARAJEVO,31. siječnja 2005.(Hina) - Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Medžida Kreso usprotivila se mogućnosti da suđenje nekim od osoba osumnjičenih za ratne zločine počinjene u toj zemlji bude prepušteno pravosuđu susjednih zemalja, priopćeno je u ponedjeljak iz sjedišta Suda BiH u Sarajevu.

U priopćenju se objašnjava da je sutkinja Kreso krajem prošlog tjedna uputila pismo predsjedniku ICTY-a Theodoru Meronu u kojemu ga je izvjestila da je Sud BiH poduzeo cijeli niz mjera ne bi li se pripremio za kvalitetno procesuiranje ratnih zločina.

Kreso podsjeća da su usvojene potrebne procedure uključujući postavljanje međunarodnih sudaca koji bi ratnim zločincima sudili zajedno s bosanskohercegovačkim sucima i usvojen paket zakona koji reguliraju ustupanje predmeta od strane ICTY-a.

Sve to, po ocjeni predsjednice Suda BiH, jamstvo je pune osposobljenosti za preuzimanje predmeta ratnih zločina.

Kreso također podsjeća Merona da Kazneni zakon BiH propisuje da se njegove odredbe primjenjuju prema svakome tko počini zločine na teritoriju te države.

"Smatram da bi prebacivanje predmeta ICTY-a u kojima su i žrtve i počinitelji kaznenih djela građani BiH i gdje su zločini počinjeni na teritoriju BiH, u nadležnost sudbenih institucija drugih država bilo posebice štetno po proces uspostave povoljnog ozračja za uspješno procesuiranje ratnih zločina u BiH i vraćanje povjerenja žrtava u domaće sudbene institucije", stoji u pismu Medžide Kreso Theodoru Meronu.

Kreso je zatražila od Merona da ovo stajalište prenese svim raspravnim vijećima pri ICTY-a zaduženim za razmatranje zahtjeva za ustupanje predmeta sukladno pravilu 11 bis.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙