FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pismo glasnogovornika MUP-a Mehuna predsjedniku HND-a Lučiću

ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehunuputio je u utorak otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog novinarskogdruštva Dragutinu Lučiću Luci u kojem traži da Sud časti HND-araspravi "objavljivanje laži bez konkretnih dokaza u tekstovima'Globusa' i 'Jutarnjeg lista' koji se odnose na optužbe da su visokipolicijski dužnosnici financijeri bijega Ante Gotovine".
ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun uputio je u utorak otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Dragutinu Lučiću Luci u kojem traži da Sud časti HND-a raspravi "objavljivanje laži bez konkretnih dokaza u tekstovima 'Globusa' i 'Jutarnjeg lista' koji se odnose na optužbe da su visoki policijski dužnosnici financijeri bijega Ante Gotovine".

Mehun izražava uvjerenost da će Lučić i HND znati pronaći snage i "raskrinkati one u novinarskim redovima koji svojim neutemeljenim, lažnim i tendencioznim pisanjem narušavaju ugled novinarske profesije, te proizvode društveno opasne i za zajednicu štetne 'istine' koje to nikako nisu".

Tvrdi da "osobito u zadnje vrijeme dio medija i novinara proizvodnjom laži, krivotvorina i izmišljenih konstrukcija na račun Ministarstva unutarnjih poslova i njegovih visokih dužnosnika nastoji u domaćoj i inozemnoj javnosti stvoriti privid kako je Hrvatska još država u kojoj su čak i najviši policijski dužnosnici ogrezli u nezakonju i kriminalu".

"U takvu prikazivanju slike hrvatske zbilje najuporniji su u zadnje vrijeme 'Globus' i 'Jutarnji list'", tvrdi Mehun.

"Globusovi" novinari i urednici, objaviviši u prošlom broju "sumanutu konstrukciju 'tajnih službi nekih europskih zemalja'", da su visoki policijski dužnosnici financijeri bijega Ante Gotovine, "nisu samo objavili najpodliju laž nego su nanijeli nemjerljivu štetu MUP-u i njegovim dužnosnicima", piše Mehun.

"I to bez bilo kakve provjere tih navoda kod druge strane, što je jedan od temeljnih postulata objektivna i poštena novinarskog pristupa", upozorava Mehun.

Kako bi se pojačao javni privid točnosti i vjerodostojnosti napisa u "Globusu", cijela je priča pojačana i na stranicama "Jutarnjeg lista", lista u kojem autor Ivan Zvonimir Čičak također iznosi "nekoliko suludih i opasnih tvrdnja koje nemaju veze sa stvarnošću", piše Mehun.

"U dijelu lamentacija o reakcijama na 'Globusove' napise I.Z.Č. (očito namjerno) iskrivljuje moju izjavu tvrdeći da sam rekao da će MUP podnijeti sudsku tužbu zbog napisa u 'Globusu'. Prava je istina da sam izjavio kako na takve napise 'očekujemo reakciju Državnog odvjetništva i HND-a, te da vjerujem kako će prozvani dužnosnici MUP-a dokaze o lažima, ali i vrlo opasnim optužbama u 'Globusovu' tekstu potražiti na sudu", piše Mehun.

Da bi njegova priča bila vjerodostojna, Čičak upleće u nju i državnu zaštitarsku tvrtku "AKD zaštita" kao navodna financijera Gotovinina bijega, stoji, uz ostalo, u otvorenom pismu MUP-ova glasnogovornika Zlatka Mehuna predsjedniku HND-a Dragutinu Lučiću Luci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙