FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSU upozorava na veliki nesrazmjer u mirovinama

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU)upozorila je danas da će uslijediti nove ustavne tužbe umirovljenika,ne riješi li se problem velike razlike u visini mirovina koje suostvarene prije i nakon stupanja na snagu Zakona o mirovinskomosiguranju.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) upozorila je danas da će uslijediti nove ustavne tužbe umirovljenika, ne riješi li se problem velike razlike u visini mirovina koje su ostvarene prije i nakon stupanja na snagu Zakona o mirovinskom osiguranju.

Mirovina ostvarena prije 1. siječnja 1999., kada je stupio na snagu Zakon o mirovinskom osiguranju, prosječno iznosi 1.918 kuna, dok prosječna mirovina ostvarena nakon primjene tog zakona iznosi 1.488 kuna ili 430 kuna manje, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HSU-a Vladimir Jordan.

Primjenom Zakona o mirovinskom osiguranju pooštreni su uvjeti za ostvarenje prava na mirovinu za izračun prava na mirovinu proširenjem na cjelokupni staž, kažu u HSU-u.

"To je dovelo u katastrofalan položaj tadašnje radnike koji nisu imali pravo upisa u drugi stup mirovinskog osiguranja", rekao je Jordan.

Dodao je da je primjenom zakona došlo do velikog nesrazmjera između "starih" i "novih" umirovljenika unutar istog mirovinskog sustava kao i do apsurdne situacije - "što duže radiš imaš manju mirovinu".

Naveden je primjer radnika koji je po starom sustavu dobio mirovinu 3.800 kuna, dok je drugi radnik koji je umirovljen po novom sustavu, unatoč dužem radnom stažu dobio 800 kuna manju mirovinu. Po novom sustavu umirovljeno je 280.000 radnika.

Čelnik HSU-a upozorio je također da je velika nepravda nanesena i u dijelu zakona u kojem se govori o umanjenju prijevremenih starosnih mirovina.

Tako su primjerice radi pet godina manje staža, od 31. prosinca mirovina smanjuje za 6,65 posto, od 1. siječnja 1999. za 18 posto i od 18. prosinca 2002. za čak 20,40 posto.

"To je vjerojatno najneustavnija odredba i povreda jednakosti prava jer novim umirovljenicima umanjenje traje do kraja života", ustvrdili su umirovljenici.

Podsjetili su da sporazum HSU-a i HDZ-a obvezuje Vladi da donese izmjene zakona o mirovinskom osiguranju, a slijedom toga nedavno je s premijerom Sanaderom dogovoreno osnivanje povjerenstva sa zadatkom izrade izmjena tog zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙