FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruska vlada nastavlja sa socijalnom reformom

MOSKVA, 4. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Ruska vlada ustrajat će uplaniranoj reformi socijalnog osiguranja još iz Sovjetske ere unatočnespretnom startu koji je doveo do prosvjeda diljem zemlje, rekao jepremijer Mikhail Fradkov.
MOSKVA, 4. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Ruska vlada ustrajat će u planiranoj reformi socijalnog osiguranja još iz Sovjetske ere unatoč nespretnom startu koji je doveo do prosvjeda diljem zemlje, rekao je premijer Mikhail Fradkov.

Tisuće ljutitih umirovljenika izašlo je prošli mjesec na ulice u više od 60 ruskih gradova, prosvjedujući protiv ukidanja povlastica poput besplatnog javnog prijevoza i lijekova.

Prosvjedi su utjecali na popularnost predsjednika Vladimira Putina, glavnog Fradkovog političkog zaštitnika, te uzrokovali nagađanja da će njegov kabinet odustati od osjetljive reforme zdravstva i stanovanja.

"Suočeni smo s brojnim drugim stvarima koje moramo reorganizirati", rekao je Fradkov za novinsku agenciju Interfax, nabrajajući vruće socijalne reforme s kojima je suočena njegova vlada."One će se provesti. Potrebne su i na našem su dnevnom redu."

Nakon raspada Sovjetskog Saveza reformisti su željeli da se stara komunistička socijalna mreža sigurnosti, kombinirana s niskim plaćama i besplatnim pristupom socijalnim uslugama, zamijeni tržišnim mehanizmima.

No, niska popularnost prve post-sovjetske vlade i opozicija iz komunistički većinskog parlamenta rezultirali su da reforme potrebne za jačanje tržišnih mehanizama u sektorima pružanja komunalnih, graditeljskih i socijalnih usluga nikad nisu ni pokrenute.

Nezapamćena popularnost Putina i dominacija u parlamentu pro-kremaljske stranke Jedinstvena Rusija povećala je izgleda za provođenje neugodnih reformi. No, Putin, koji treba reformirati socijalni sustav povlastica, javno je prozvao Fradkovu vladu zbog loše implementacije programa. Fradkov, za kojeg neki analitičari tvrde da bi mogao postati žrtveni jarac, uredno podnosi Putinove kritike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙