FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radna skupina Odbora za nacionalnu sigurnost od sutra u POA-i

ZAGREB,10. veljače(Hina) - Jučer osnovana peteročlana radna skupinasaborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost sutra ćeprijepodne početi obavljati nadzor u Protuobavještajnoj agenciji (POA)kako bi utvrdila je li ta sigurnosna služba nezakonito obrađivalapetero hrvatskih novinara.
ZAGREB,10. veljače(Hina) - Jučer osnovana peteročlana radna skupina saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost sutra će prijepodne početi obavljati nadzor u Protuobavještajnoj agenciji (POA) kako bi utvrdila je li ta sigurnosna služba nezakonito obrađivala petero hrvatskih novinara.

To je danas novinarima rekao predsjednik Odbora Ivan Jarnjak, nakon što je radna skupina Odboru predstavila svoj program rada, odnosno aktivnosti koje će sutra od 9 do 12 sati, te u idućih deset do dvanaest radnih dana obavljati u sjedištu POA-e.

Ta će skupina, rekao je, istraživati sve vezano uz slučaj navodne sigurnosne obrade novinara, od prve, inicijalne informacije na temelju kojih je pokrenuta operativna akcija POA-e, zatim opravdanost takve akcije, te ispitati je li bilo kakvih nezakonitih postupaka prilikom primjene mjera u toj akciji.

S rezultatima provedenog nadzora skupina će izvijestiti Odbor, a Odbor javnost, kazao je, dodavši da će radna skupina raditi u suradnji s Vijećem za civilni nadzor sigurnosnih službi.

Jarnjak je izvijestio da će radna skupina obaviti razgovore sa svim sudionicima tog slučaja - novinarima koji su se predstavkama požalili Odboru da ih je POA neopravdano i nezakonito obrađivala, te s onima koji su pokrenuli i sudjelovali u operativnoj akciji.

"Radna skupina će razgovarati sa svima onima za koje procijeni da će od njih dobiti korisne informacije", dodao je.

Upitan hoće li radna skupina razgovarati i s predstavnicima državnog vrha, Jarnjak je odgovorio da Odbor ne nadzire državni vrh već zakonitost rada sigurnosnih službi.

Zamoljen za komentar jučerašnje izjave predsjednika države Stjepana Mesića da je petero novinara koji se žale na POA-u razgovaralo s predstavnicima stranih tajnih službi, te da su, u tom smislu, obrađivani kao "kolateralne žrtve", Jarnjak je rekao da je radna skupina i osnovana da utvrdi činjenice.

"Zato smo i poslali radnu skupinu da utvrdi jesu li (novinari) bili koleteralna ili ciljana žrtva. Kada bi mi to danas znali onda ne bi formirali radnu skupinu, ne bi trošili novce poreznih obveznika, nego bi odmah donijeli odluku", rekao je.

Napomenuo je da će Odbor, utvrdi li se da je POA postupala nezakonito, izvješće predati Državnom odvjetništvu.

Odbor je prošlog tjedna zaprimio predstavke petoro novinara, nakon što je tjednik "Globus" izvijestio o prezentaciji dokumenta "Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditacije RH".

Tu je prezentaciju, po pisanju "Globusa", bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek u ožujku prošle godine organizirao za predsjednike države i Vlade, a njome je skupina novinara optužena za svjesno medijsko plasiranje dezinformacija o boravištu generala Ante Gotovine, a u dogovoru s britanskim obavještajnim službama.

U radnu skupinu Odbora jučer su imenovani Niko Rebić, Tomislav Čuljak i Mato Štimac (svi iz HDZ-a), Ante Markov (HSS) i Pero Kovačević (HSP).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙