FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o osnivanju istražnog povjerenstva o radu POA-e

ZAGREB,3. veljače(Hina) - Saborska oporba podržala je danas osnivanjeistražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi jesu li agenti POA-eispitujući Helenu Puljiz prekršili zakone i ugrozili njezina ljudskaprava.
ZAGREB,3. veljače(Hina) - Saborska oporba podržala je danas osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi jesu li agenti POA-e ispitujući Helenu Puljiz prekršili zakone i ugrozili njezina ljudska prava.

Prijedlog da se takvo povjerenstvo osnuje svojim je potpisima zatražilo 40 oporbenih zastupnika, nezadovoljnih činjenicom da su tri tijela koja su provela istragu - Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, saborski Odbor za unutarnu politiku i nacionalnu sigurnost, te Vijeće za civilni nadzor rada sigurnosnih službi, o tom slučaju donijela različite zaključke.

Oporbenjaci su u prijepodnevnom dijelu sjednice upozorili da je riječ o samo jednoj u nizu afera koje su pratile dosadašnji rad tajnih službi, zbog čega službe gube povjerenje građana.

SDP-ovac Nenad Stazić ocijenio je da formalni razlozi nisu mogli potaknuti razriješenje ravnatelja Protuobavještajne agencije i ostavku predsjednika Vijeća za civilni nadzor tajnih službi u kratkom roku.

Uvjeren je da odlasci čelnih ljudi tih tijela nisu mogli otkloniti nepravilnosti u radu POA-e. "Približavaju se lokalni izbori, pa ako je POA u predsjedničkoj kampanji doista korištena u političke svrhe, tko nam jamči da se to neće ponoviti i na predstojećim lokalnim izborima, kako bi se uklonilo sve koji bi mogli ugroziti položaj vladajućih", upitao je.

Predsjednika Sabora Vladimira Šeksa upitao je zašto Sabor nije razmotrio izvješća o radu Vijeća za civilni nadzor, koje to vijeće predsjedniku Sabora po zakonu mora podnijeti svakih šest mjeseci.

Upozorio je i da Vijeće ne može raditi, jer nakon ostavke predsjednika Vlatka Cvrtile nije izabralo novog predsjednika.

Šeks je odgovorio kako predsjednik Sabora nema zakonsku obvezu dati izvješća Vijeća na plenarnu raspravu, nego da to čini tek ako procijeni da za to postoje razlozi, a HDZ-ovac Ivan Jarnjak dodao je kako Vijeće i dalje radi i rješava predstavke građana, za što, tvrdi, ne mora biti kompletno i imati predsjednika.

Pero Kovačević (HSP) nedopustivim je ocijenio medijska prepucavanja predsjednika Vade i države oko afere Puljiz, a lošim po Hrvatsku smatra i njihov zajednički javni poziv službama da "krenu u lov na generala Antu Gotovinu".

"Iz toga se može zaključiti da do sada po tom pitanju nisu radili ništa, a svi znamo da to nije točno", kazao je Kovačević.

Raspravu o prijedlogu da se osnuje istražno povjerenstvo Sabor će nastaviti nakon podnevne stanke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙