FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA predviđa i dalje snažnu potražnju za naftom u 2005.

PARIZ, 18. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Globalna potražnja za naftom oveće godine ostati snažna, predvođena onom iz Kine i azijskih zemalja,objavila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA) ali iupozorila da bi neočekivana zbivanja mogla ograničiti opskrbu.
PARIZ, 18. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Globalna potražnja za naftom ove će godine ostati snažna, predvođena onom iz Kine i azijskih zemalja, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA) ali i upozorila da bi neočekivana zbivanja mogla ograničiti opskrbu.

"Potražnja u četvrtom tromjesečju prošle godine bila je snažnija nego se očekivalo u Sjevernoj Americi, Europi i Kini, no slabija u zemljama OECD-a u Aziji, Indiji te bivšem Sovjetskom Savezu", ustvrdila je IEA. Dodala je i da će rast potražnje usporiti u 2005., ali da će i dalje biti predvođen potražnjom Kine i azijskih zemalja koje nisu članice OECD-a. IEA je istaknula da su cijene nafte krajem prošle godine bile ekstremno nestalne.

Deset zemalja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ne uključujući Irak, dogovorilo je smanjenje proizvodnje nafte za milijun barela dnevno od siječnja kako bi stvarnu proizvodnju približilo ciljanoj razini od 27 milijuna barela dnevno.

IEA u svojem izvješću upozorava da je potražnja lani skočila za 3,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je dvostruko više nego se očekivalo i njezin najbrži rast od 1976. A rast ponude je razočarao, pri čemu su zemlje koje nisu članice OPEC-a povećale proizvodnju za 1,4 milijuna barela dnevno umjesto 1,9 milijuna barela, koliko se procjenjivalo.

"Većina prognozera, uključujući IEA, očekuje da će rast potražnje za naftom usporiti u 2005. nakon ubrzanog rasta u prošloj godini. Ali što će se dogoditi ako ne bude tako", pitaju se u IEA.

Ključni proizvođači kazali su da će povećati aktivnosti istraživanja nafte, no golema kapitalna ulaganja koja su potrebna srezat će socijalne i gospodarske programe. Naftne kompanije također su povećale svoje proračune za razvoj, ali su godine kresanja troškova uzele danak.

Budući je rast svjetskog gospodarstva usporio, u 2005. bi zakašnjeli učinak visokih cijena trebao usporiti pritiske potražnje. U suprotnom bi potražnja nastavila premašivati ponudu i povećavati promjenjivost cijena.

"S nastavljenim geopolitičkim nesigurnostima oko Rusije, Iraka, Irana i Nigerije te drugdje, tim je značajnije da se ulaganja u ponudu i infrastrukturu ubrzaju i podmire rastuću potražnju", upozorava IEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙