FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udio trgovačkih robnih marki u Hrvatskoj 4,9 posto

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Trgovačke robne marke i u Hrvatskojimaju sve veći značaj na tržištu robe široke potrošnje, a u prvih šestmjeseci prošle godine vrijednosni udio tih robnih marki unutaršezdesetak mjerenih kategorija u Hrvatskoj je bio 4,9 posto, rezultatisu istraživanja panela kućanstava kojega provodi GfK u Hrvatskoj.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Trgovačke robne marke i u Hrvatskoj imaju sve veći značaj na tržištu robe široke potrošnje, a u prvih šest mjeseci prošle godine vrijednosni udio tih robnih marki unutar šezdesetak mjerenih kategorija u Hrvatskoj je bio 4,9 posto, rezultati su istraživanja panela kućanstava kojega provodi GfK u Hrvatskoj.

Trgovačke (privatne) robne marke u tom su razdoblju imale najviši udio unutar košarice prehrambenih proizvoda (6,6 posto), dok je istodobno njihov najniži udio bio unutar košarice sredstava za pranje i čišćenje u kućanstvu (2,9 posto).

Prema podatcima GfK, trenutno svojim robnim markama najveći broj kategorija roba široke potrošnje pokrivaju Konzum i Getro, a slijede ih Billa, Metro, Mercator, IperCoop, DM, Kaufland, CBA i NTL.

Prve trgovačke robne marke na hrvatskom tržištu pojavile su se unutar kategorija sredstava za osobnu higijenu, (DM 1997/1998, Getro 2000/2001) i prehrambenih proizvoda (Getro).

Danas je pak na tržištu relativno mali broj kategorija roba široke potrošnje u kojima nisu prisutne trgovačke robne marke i od 60-ak kategorija robe široke potrošnje čija se potrošnja prati u GfK Panelu kućanstava svega nekoliko njih nema niti jednu trgovačku marku.

Rezultati Panela pokazuju da unutar mjerenih prehrambenih kategorija trgovačke robne marke imaju najznačajnije količinske udjele unutar slatkih kremnih namaza (19 posto) i trajnih mlijeka (12 posto).

Privatne robne marke trajnih mlijeka trenutno prodaju trgovački lanci Konzum, Getro, Billa i Plodine. S obzirom da su Konzum, Getro i Billa zajedno u prvom polugodištu prošle godine u ukupnoj prodaji trajnih mlijeka imali udio od 32 posto, u GfK zaključuju da njihove trgovačke robne marke u ukupnom prometu trajnih mlijeka sudjeluju sa 12 posto.

Slično stanje je, navode, i u kategoriji slatkih kremnih namaza, gdje svoje robne marke trenutno prodaju Getro, Konzum, Billa i CBA Grupa.

Trgovačke su robne marke povećale i svoj udio u kategorijama sredstava za osobnu higijenu, pa je primjerice njihov količinski udio u kategoriji toaletnih sapuna sa 3 posto 2001. povećan na 10 posto u prvih šest mjeseci prošle godine.

U Gfk-u procjenjuju da će se prisutnost trgovačkih robnih marki na tržištu robe široke potrošnje u Hrvatskoj i dalje povećavati. Ta činjenica, kao i daljnje jačanje spomenutih trgovačkih lanca na hrvatskom tržištu, dovodi do zaključka da će značaj privatnih trgovačkih robnih marki i dalje rasti i u bliskoj budućnosti dostići trendove razvijenijih zemalja srednje Europe, ističu iz GfK.

Podatci, naime, pokazuju da trgovačke robne marke imaju najveći značaj u šest velikih zemalja zapadne Europe (Velika Britanija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Italija i Nizozemska) u kojima je njihov udio u kategoriji sredstava za pranje i čišćenje u kućanstvu dosegnuo gotovo 30 posto, u prehrambenim kategorijama 26,4 posto, a najniži je u kategoriji sredstava za osobnu higijenu 13,6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙