FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 8. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BUDIMPEŠTA

Povijesna je zadaća i obveza Mađarske podržati priključenje Hrvatske Europskoj uniji i službena će Budimpešta zatražiti dokaze da Hrvatska ne zadovoljava u suradnji s Haškim sudom, izjavio je u utorak u Budimpešti predsjednik mađarske vlade Ferenc Gyurcsany na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. "Naša je povijesna zadaća i obveza podržati priključenje Hrvatske Europske unije, to je u interesu i Karpatske kotline i u interesu EU", rekao je Gyurcsany u izjavi nakon sastanka. Premijer zemlje, koju s Hrvatskom veže višestoljetna povijest i nacionalne manjine s obiju strana granica, drži da je Zagreb "učinio i učinit će sve da ispuni kriterije i počne pregovore s EU" kako je i planirano 17. ožujka. Mađarska vlada spremna je uputiti zahtjev i zatražiti dokaze ako bilo koja vlada, članica EU ili institucija, odlučiti zapriječiti otvaranje pregovora s Hrvatskom, rekao je mađarski premijer. "Zatražit ćemo da podijeli s nama te svoje dokaze da RH nije zadovoljila suradnju s Haškim sudom, rekao je mađarski šef vlade i dodao "odluka o sudbini jedne nacije može se donositi samo na temelju dokaza".

DEN HAAG

Suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno je u utorak nakon prošlotjednog prekida zbog bolesti optuženog. U nastavku dokaznog postupka obrane dovršeno je ispitivanje Mitra Balevića, bivšeg predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) na Kosovu, koji je negirao da je 1999. u vrijeme bombardiranja NATO-a došlo do etničkog čišćenja Albanaca s Kosova. "Nije bilo ni govora o etničkom čišćenju," rekao je svjedok dodajući da kolone Albanaca nisu ni nalikovale izbjegličkim već su, po priznanju nekolicine njih, odlazili po nalogu svojih vođa. Milošević je, po riječima svjedoka, "stao na čelo borbe za spas srpskog i crnogorskog naroda na Kosovu", ali se uvijek "na liniji bratstva i jedinstva zalagao za ravnopravnost Albanaca". Odgovarajući na pitanja Miloševića, koji se brani sam, Balević je kazao da srpske snage sigurnosti 1998. i 1999. nisu tjerale Albance s Kosova, već su "samo odgovarale na napade albanskih terorista te štitile i srpsko i albansko civilno stanovništvo".

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesiću utorak je primio predsjednika poljskog parlamenta (Sejma) Wlodzimierza Cimoszewicza, a teme razgovora bile su početak pregovora Hvatske i EU, bilateralni odnosi s naglaskom na trgovinu i turizam te poljsko gledište na posljednja događanja u Ukrajini. "Pitanje o kojem smo najviše razgovarali je pitanje početka pregovora Hrvatske s EU. Problem koji se pritom pojavljuje je sposobnost Hrvatske da ispuni uvjete koji se tiču odnosa sa sudom u Haagu. Govorili smo i o bilateralnim odnosima, o trgovini i turizmu, koji se dobro razvijaju, iako su međusobna ulaganja još uvijek vrlo manjkava", izjavio je nakon razgovora Wlodzimierz Cimoszewicz, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Na pitanje poljskog novinara je li general Gotovina samo opterećenje za Hrvatsku, ili je i junak, Cimoszewicz je odgovorio kako je "jasno da je kontekst raspada bivše Jugoslavije i nastanka novih država bio vrlo dramatičan, ali svi koji su počinili zločine moraju za njih pojedinačno odgovarati".

RIM

Papa Ivan Pavao II. proveo je mirno noć s ponedjeljka na utorak u bolnici Gemelli u Rimu, gdje je smješten već tjedan dana zbog akutnog laringotraheitisa. "Papa dobro odgovara na terapiju i više nema temperaturu te se regularno hrani", rekao je u utorak šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaquin Navarro Walls. Liječnički izvori kažu da Papa ne bi trebao još dugo ostati u bolnici Gemelli, premda nitko ne želi prognozirati koliko će još dana biti u njoj. U četvrtak bi trebao biti objavljen novi bolnički bilten. Papa i dalje dobiva brojne poruke za brzo ozdravljenje, a posjetio ga je i državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano, koji je na pitanje novinara glede moguće ostavke Ivana Pavla II. iz zdravstvenih razloga odgovorio: "Ostavimo to njegovoj savijesti". Sodano je s tim u svezi dodao: "Ako postoji čovjek koji ima predivno znanje onda je to Papa. Moramo imati veliko povjerenje u njega. On zna što treba činiti".

KOPENHAGEN

Izlazne ankete provedene na danskim biralištima pokazuju da će premijer desnog centra Anders Fogh Rasmussen osvojiti i drugi mandat zahvaljujući pooštrenju politike prema azilantima i smanjenju visokih poreza. Anketa koju je provela agencija Zapera predviđa jasnu pobjedu Rasmussenu i njegovim saveznicima s osvajanjem 99 od 179 mjesta u parlamentu, dok bloku lijevog centra predviđa 76 mjesta. Rasmussen, koji je došao na vlast 2001. i poslao vojnike u Irak da pomognu u američkoj invaziji, upozorio je da bi pobjeda socijaldemokrata "olabavila" oštru politiku prema imigrantima koju su danskog premijera kasnije preslikali europski čelnici, među kojima britanski premijer Tony Blair.

BRUXELLES

Europska komisija mogla bi preporučiti da pregovori s Bosnom i Hercegovinom o sklapanju Sporazuma i stabilizaciji i pridruživanju s EU počnu do svibnja ove godine ako Sarajevo pojača svoju suradnju s Haškim sudom, izjavio je u utorak predsjednik EK Jose Manuel Durao Barroso. Nakon razgovora s predsjednikom Predsjedništva BiH Adnanom Terzićem, Barroso je pozvao vlasti Bosne i Hercegovine da ubrzaju reforme, posebno na području unutarnjih poslova i one kojima je cilj jačanje države. No, Barroso je također pozvao Sarajevo da razvije suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) za bivšu Jugoslaviju, pozdravivši nedavno prebacivanje Save Todorovića, bosanskog Srbina protiv kojeg je ICTY podigao optužnicu, u Den Haag. "Potrebno je da sada vidimo konkretne korake u tom smjeru", rekao je predsjednik Europske komisije.

RIM

Američka državna tajnica Condoleezza Rice razgovarala je u utorak u Rimu s talijanskim ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem o stanju u Iraku, na Srednjem istoku, te o Iranu, a potom se u Vatikanu sastala i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Angelom Sodanom. "Demokracija se ne može nametnuti i glede toga ne postoje podjele između Europe i SAD", suglasni su Gianfranco Fini i Condoleezza Rice. Glede palestinsko-izraelskog mirovnog procesa i sastanka u Sharm el Sheikhu, Fini drži da Egipat i Jordan mogu imati odlučujuću ulogu u stvaranju trajnijeg mira. Američka državna tajnica osudila je, međutim, navodnu potporu Sirije terorizmu te je zaprijetila Damasku međunarodnom izolacijom i pogoršanjem odnosa sa Sjedinjenim Državama ako se to nastavi.

BEČ

Koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek kazao je kako vjeruje da pregovori između EU-a i Hrvatske neće početi 17. ožujka, dok je austrijski zastupnik u Europskom parlamentu Hannes Swoboda izjavio da početak pregovora Zagreba i Bruxellesa ne bi trebalo uvjetovati izručenjem odbjeglog generala Ante Gotovine Haškome sudu. "Vjerujem da će pregovori biti pomaknuti", kazao je u utorak Busek u telefonskom razgovoru iz Talina za austrijsku novinsku agenciju APA. Busek je dodao da je on osobno za to da pregovori o ulasku Hrvatske u punopravno članstvo EU-a počnu 17. ožujka a da bi Zagrebu trebalo dati "produženje roka do ljeta" da pronađe Gotovinu. "Ako on do tada ne bude izručen, pregovori se još uvijek mogu prekinuti", objasnio je Busek, te pozvao članice EU-a da vladi u Zagrebu pomognu u traženju Gotovine. Gotovina, rekao je Busek, s hrvatskom putovnicom ne može prijeći režim na šengenskim granicama, dok s francuskom putovnicom može. Području jugoistoka Europe "treba taj primjer" ulaska Hrvatske u EU, smatra Busek.

BAGDAD

Dvadeset i jedna osoba je ubijena u utorak, a 27 ih je ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu u zapadnom Bagdadu, izjavio je glasnogovornik američke vojske. Bolnički izvori su ranije javili da je poginulo 13 ljudi, ali je glasnogovornik vojske potvrdio da je broj mrtvih porastao. Reuters je ranije javio da je napad izvršen nedaleko od centra iračke vojske za novačenje u zapadnom Bagdadu. Bolnički dužnosnici su izjavili da su izgleda sve žrtve mlađi muškarci.

BRUXELLES

Američka državna tajnica Condoleezza Rice posjetit će u srijedu Bruxelles, gdje će se sastati s dužnosnicima NATO-a i EU-a, u sklopu priprema za posjet predsjednika Georgea Busha 22. veljače. Rice je započela europsku turneju posjetom Londonu, zatim Berlinu, Rimu i Parizu. U srijedu će posjet Bruxellesu početi radnim ručkom sa svojim kolegama iz NATO-a. Zatim će imati razgovore u Europskoj komisiji, a navečer će otputovati u Luksemburg, koji u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom. Svi susreti državne tajnice imaju za cilj što bolje pripremiti posjet predsjednika Busha, koji će se sastati čelnicima zemalja članica NATO-a i EU-a.

LONDON

Znanstvenik koji je stvorio ovcu Dolly, prvog kloniranog sisavca na svijetu, dobio je u utorak dozvolu za kloniranje ljudskih embrija za znanstvena istraživanja. Profesor Ian Wilmut s Instituta Roslin u Edinburghu, planira proizvesti matične stanice za istraživanje motoričke neuronske bolesti. Britansko tijelo za nadzor kloniranja HFEA dalo je u utorak licencu Wilmutu, dr. Paulu de Sousi iz Edinburgha i profesoru Christopheru Shawu s Kraljevskog koledža u Londonu. "Naš će cilj biti da proizvedemo matične stanice samo za svrhe istraživanja", rekao je Wilmut. "To nije kloniranje u svrhu razmnožavanja". Kloniranje ljudi je ilegalno u Britaniji, ali terapeutsko kloniranje, stvaranje embrija kao izvora matičnih stanica za liječenje bolesti, dopušteno je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙