FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljen osnutak hrvatsko-kanadske tvrtke radi veće proizvodnje soje

BJELOVAR, , 6. veljače 2005. (Hina) - Kako bi povećala proizvodnjusoje, Hrvatska u suradnji s kanadskim partnerima namjerava osnovatimješovitu tvrtku, rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodnoga gospodarstva Josip Bartolčić danas u Bjelovaru,nakon što je s predstavnicima kanadske tvrtke "Prograin EuroAsia"obišao silose u kojima bi se skladištila soja.
BJELOVAR, , 6. veljače 2005. (Hina) - Kako bi povećala proizvodnju soje, Hrvatska u suradnji s kanadskim partnerima namjerava osnovati mješovitu tvrtku, rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Josip Bartolčić danas u Bjelovaru, nakon što je s predstavnicima kanadske tvrtke "Prograin EuroAsia" obišao silose u kojima bi se skladištila soja.

Već petnaest godina prazne silose u Gudovcu, koji su nakon stečaja tvrtke "Koopexport" postali vlasništvom Bjelovara i Bjelovarske županije, obišli su danas i direktor "Prograin EuroAsia" sa sjedištem u Nizozemskoj Brandt Bekman te predstavnici bjelovarskih braniteljskih udruga koji će biti uključeni u projekt.

Brandt Bekman rekao je tom prigodom da su silosi ključ ulaganja i ocijenio ih je iskoristivima. Istaknuo je kako je svrha projekta, u suradnji s hrvatskim partnerima, povećati prozvodnju soje, koju uvoze mnoge zemlje u ovom dijelu Europe. Dodao je kako se očekuje da će projekt poduprijeti i Europska unija.

Državni tajnik Josip Bartolčić rekao je da se u sklopu projekta u iduće dvije godine u Hrvatskoj namjerava povećati proizvodnja soje za 40 posto, tj. proširiti na još 16.000 hektara. Soja bi se i prerađivala, pa ne bi služila samo u stočarstvu, nego i za ljudsku prehranu, a proizvodila bi se u županijama srednje Hrvatske i u Slavoniji.

U projekt je uključeno i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a svrha mu je zaposliti branitelje koji bi se organizirali u zadruge.

Jedna takva zadruga - "Hrvatska gruda" već je osnovana u Bjelovaru, a prema riječima njezina upravitelja Đure Plantića, ove će godine oko 200 kooperanata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji posijati soju na 800 hektara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙