FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Selanac: Unaprijediti ekološku proizvodnju

ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je registrirano 189poljoprivrednih proizvođača koji se na 2.654 hektara bave ekološkompoljoprivredom, rekao je u ponedjeljak pomoćnik ministrapoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Srećko Selanac.
ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je registrirano 189 poljoprivrednih proizvođača koji se na 2.654 hektara bave ekološkom poljoprivredom, rekao je u ponedjeljak pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Srećko Selanac.

Na skupu domaćih i stranih stručnjaka o ekološkoj proizvodnji u Hrvatskoj i svijetu Selanac je ustvrdio kako je u pripremi dodatnih 1.940 hektara poljoprivrednih površina, koje nisu upisane u Upisnik kao ekološka proizvodnja.

Selanac je istaknuo da je za unaprjeđenje ekološke poljoprivrede nužno putem zakonske i podzakonske regulative unaprijediti tu proizvodnju, uskladiti zakonsku legislativu s onom u EU, u suradnji sa strukom što kvalitetnije educirati proizvođače na terenu te pomoći da se kvalitetnije organizira prerađivački dio ekološke proizvodnje.

Selanac drži da treba iskoristiti potencijale koje Hrvatska ima za razvoj ekološke poljoprivrede te primjeniti neke od mjera koje će unaprijediti ono što Hrvatska već ima u ekološkoj proizvodnji. Pritom se zalaže za poštivanje struke i inozemnih iskustava.

Naglašava važnost zemljišta, koje mora zadovoljiti određene standarde, odnosno da nije odmah moguće prijeći sa tradicionalne na ekološku proizvodnju. Za dobivanje statusa ekološkog proizvođača nužno je prijelazno razdoblje dvije do tri godine kako bi se zemlja mogla pročistiti od ranije korištenih kemijskih sredstava, rekao je Selanac.

Selanac je kazao kako postoje određeni projekti na području Zadra i Zadarske županije da se zemljište koje je bilo "zagađeno" minsko eksplozivnim sredstvima iskoristilo nakon razminiravanja za ekološku proizvodnju.

Osnovna je svrha ekološke proizvodnje zaštita prirode i okoliša te zdravlja i života ljudi, rečeno je na skupu stručnjaka o ekološkoj poljoprivredi, koju su organizirali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Organizacija UN-a za poljoprivredu (FAO).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙