FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radionica o unapređenju ekološke poljoprivrede

ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je trenutačnoregistrirano 189 poljoprivrednih proizvođača koji se bave ekološkompoljoprivredom, a ta se proizvodnja odvija na ukupno 2.654 hektara, au pripremnoj je fazi dodatnih 1.940 hektara površina koje nisu upisaneu Upisnik kao ekološka proizvodnja, istaknuo je danas pomoćnikministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva SrećkoSelanac.
ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je trenutačno registrirano 189 poljoprivrednih proizvođača koji se bave ekološkom poljoprivredom, a ta se proizvodnja odvija na ukupno 2.654 hektara, a u pripremnoj je fazi dodatnih 1.940 hektara površina koje nisu upisane u Upisnik kao ekološka proizvodnja, istaknuo je danas pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Srećko Selanac.

Govoreći na današnjoj radionici o načinima unapređenja ekološke poljoprivrede Selanac je istaknuo da je za unaprjeđenje ekološke poljoprivrede nužno putem zakonske i podzakonske regulative unaprijediti tu proizvodnju, uskladiti zakonsku legislativu s onom u EU, u suradnji sa strukom što kvalitetnije educirati proizvođače na terenu te pomoći da se kvalitetnije organizira prerađivački dio ekološke proizvodnje.

Selanac drži da treba iskoristiti potencijale koje Hrvatska ima za razvoj ekološke poljoprivrede te primjeniti neke od mjera koje će unaprijediti ono što Hrvatska već ima u ekološkoj proizvodnji. Pritom se zalaže za poštivanje struke tako i inozemnih iskustava te za razgovor s proizvođačima u kojem se može otkriti što je to što oni drže nužnim za daljnji razvoj i jačanje proizvodnje.

Posebna pozornost se pri takvoj proizvodnji mora usmjeriti na zemljište koje mora zadovoljiti određene standarde. Naime, nije odmah moguće prijeći sa tradicionalne na ekološku proizvodnju, već je nužno prijelazno razdoblje u kojem se zemlja mora pročistiti od ranije korištenih kemijskih sredstava, rekao je Selanac. Za dobivanje statusa ekološkog proizvođača, poljoprivredno gospodarstvo mora provesti dvije do tri godine u prijelaznom razdoblju.

Selanac je kazao kako postoje određeni projekti na području Zadra i Zadarske županije da se zemljište koje je bilo "zagađeno" minsko eksplozivnim sredstvima iskoristilo nakon razminiravanja za ekološku proizvodnju.

Osnovna je svrha ekološke proizvodnje, kako je istaknuto na radionici, zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita prirode i okoliša te zaštita potrošača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙