FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 6. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijestido 4,30 sati
ZAGREB, 6. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti do 4,30 sati

RIM

Papa Ivan Pavao II. uspio je u subotu napustiti bolnički krevet i sjesti na nekoliko trenutaka u fotelju svoje sobe u bolnici Gemelli gdje se liječi od utorka, objavila je agencija Ansa pozivajući se na povjerljive bolničke izvore. Zdravstveno stanje 84-godišnjeg Pape nastavlja se poboljšavati, dodaje Ansa navodeći iste izvore. Papa puno bolje diše i više mu ne treba maska s kisikom kao prethodnih dana, objavila je agencija.

ANKARA

Rusija mora učiniti više kako bi pokazala svoju privrženost "temeljima demokracije" želi li ostvariti dublje veze sa Zapadom, rekla je u subotu američka državna tajnica Condoleezza Rice koja se nalazi na svojoj prvoj europskoj turneji otkako je na toj dužnosti. Rice se prilikom posjete turskom glavnom gradu Ankari, kamo je doputovala u subotu predvečer iz Poljske, susrela i sa svojim ruskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim. U razgovorima, Rice je ponovo izrazila američku zabrinutost glede razvoja demokracije u Rusiji, što je učinila i već ranije u Varšavi. Upitana tijekom leta na relaciji Varšava-Ankara, kako bi SAD mogle izvršiti pritisak na Rusiju da bi došlo do promjena, Rice je kazala kako smatra kontraproduktivnim kažnjavati Rusiju zbog sumnji da je Kremlj dopustio politički motivirana suđenja te da ograničava slobodu medija. Kako se doznaje iz visokih američkih izvora koji su željeli ostati anonimni, Rice je tijekom dvoipolsatne večere s Lavrovim, na sastanku upriličenom radi pripreme susreta predsjednika Busha i Putina u Bratislavi 24. veljače, otvoreno prigovorila na sporosti demokratskih reformi u Rusiji, nabrojivši poimence stajalište ruske vlade u svezi s ruskim naftnim gigantom Yukosom, sve restriktivniji odnos spram elektronskih medija i koncentraciju moći u rukama Kremlja, koji sada izravno imenuje guvernere regija i druge dužnosnike. Dvoje sugovornika složilo se ipak oko toga da dvije zemlje dobro surađuju na ključnim područjima, posebice u borbi protiv terorizma.

PARIZ

Francuski predsjednik Jacques Chirac izrazio je saučešće obitelji togoanskog predsjednika Gnassingbea Eyademe, preminulog u subotu, izjavivši kako žali zbog smrti "prijatelja Francuske", piše u priopćenju Elizejske palače. "S dubokim žaljenjem primio sam vijest o iznenadnoj smrti Gnassingbea Eyademe, predsjednika Republike Togo", kazao je Chirac. "S njim nestaje prijatelj Francuske koji je za mene bio osobni prijatelj. U ovim bolnim trenucima upućujem obitelji moje iskreno saučešće", dodao je francuski predsjednik.

General Eyadema, preminuo u subotu ujutro u 69. godini, predsjedao je Togom 38 godina, nakon preuzimanja vlasti 13. siječnja 1967. godine državnim udarom. Togoanske oružane snage odlučile su nakon smrti togoanskog predsjednika Eyademe "povjeriti" vlast Faureu Eyademi, jednom od sinova preminulog šefa države, objavila je u subotu navečer u Lomeu vojska u priopćenju koji je na televiziji pročitao načelnik glavnog stožera.

ADIS ABEBA

Afrička unija neće nikada pristati na protuustavne mjere u biranju nasljednika togoanskog predsjednika Gnassingbea Eyademe, preminulog u subotu, izjavio je predsjednik Povjerenstva Afričke unije Alpha Omar Konare u subotu navečer u Adis Abebi.

"Važno je da se primjene ustavne mjere u biranju njegova nasljednika", istaknuo je Konare, nekadašnji predsjednik Malija.

Togoanske oružane snage odlučile su "povjeriti" vlast Faureu Eyademi, jednom od sinova preminula togoanskog predsjednika, objavila je u subotu navečer u Lomeu vojska u priopćenju. Konare tvrdi da bi se ovo moglo ocijeniti svojevrsnim vojnim udarom.

Togoanski Ustav predviđa da u "slučaju da predsjednik umre ili je u nemogućnosti obavljati predsjedničke dužnosti funkciju predsjednika privremeno obnaša predsjednik Narodne skupštine". "Vlada saziva izborno tijelo unutar 60 dana od trenutka prekida obavljanja predsjedničke dužnosti, radi odabira novog predsjednika Republike", piše u Ustavu. Afrička unija morat će dati svoj doprinos kako bi izbori bili transparentni, dodao je Konare.

RIM

Šef talijanske diplomacije Gianfranco Fini pozvao je na oslobađanje novinarke Giuliane Sgrene, otete u Iraku, nazvavši je "prijateljicom iračkog naroda", u intervjuu na katarskoj tv postaji Al Jazira, javljaju talijanski mediji. "Talijanski narod u cjelini a ne samo vlada ujedinjen je" u želji da vidi oslobađanje novinarke dnevnika Il Manifesto, otete u petak u Bagdadu, "jer je njezino prisustvo u Iraku bilo u svojstvu prijateljice iračkog naroda", kazao je Fini. Fini, koji je ujedno i potpredsjednik vlade, pozvao je prijatelje Rima u arapskom svijetu da pomognu u oslobađanju novinarke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙