FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 5. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaj do21 sat.
ZAGREB, 5. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaj do 21 sat.

BEOGRAD

Formalni zahtjev Haaškog tužiteljstva da se slučaj "vukovarske trojke" prepusti u nadležnost hrvatskog pravosuđa još nije upućen vijeću Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, kako je to prije nekoliko dana najavilo Haaško tužiteljstvo, rekao je u subotu novinarima predsjednik Nacionalnog savjeta SiCG za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić sudjeluje u radu dvodnevne konferencije "Stvaranje uvjeta za prenošenje nadležnosti u postupcima koji su započeti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviji po pravilu 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima", koja je u subotu počela u Beogradu.

"SCG je spremna preuzeti taj slučaj, pogotovo s obzirom na činjenicu da upravo pred beogradskim Specijalnim sudom za ratne zločine traje suđenje optuženima za zločin na Ovčaru, a Haško tužiteljstvo nije imalo primjedbi na dosadašnji tijek tog postupka", kazao je Ljajić. "Hrvatsko pravosuđe je spremno da i suđenje 'vukovarskoj trojci' provede u skladu s hrvatskim i međunarodnim propisima i standardima. Jasno je da smo zainteresirani za taj slučaj, jer to je najteži zločin počinjen u Hrvatskoj za vrijeme rata", izjavio je Hini hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić.

Aleksandra Milenov, predstavnica u beogradskom Uredu Haaškog tužiteljstva naglasila je, govoreći na konferenciji, da Međunarodni kazneni sud "nije od Haaškog tužiteljstva primio zahtjev da predmet 'vukovarske trojke' ustupi Hrvatskoj".

ANKARA

Američka državna tajnica Condoleezze Rice doputovala je u subotu navečer u Ankaru, gdje se već u zračnoj luci susrela i razgovarala s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdganom.

U središtu pozornosti tijekom susreta Rice i Erdogana bila je aktualna situacija u Iraku, te budući status grada Kirkuka i tamošnjeg turkmenskog pučanstva.

Erdogan je svojoj visokoj gošći jasno stavio do znanja da Turska neće moći tolerirati predaju kontrole na Kirkukom Kurdima. On je, prije dolaska Riceove, izjavio kako na putu dolasku demokracije u regiju stoje antidemokratske ambicije Kurda.

Rice je inzistirala ne očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Iraka. Drži kako se u tom okviru mora postići međunacionalni dogovor o svim otvorenim pitanjima koji bi mogao zadovoljiti sve sučeljene strane.

GAZA

Palestinska policija uhitila je u subotu ujutro u pojasu Gaze trojicu vođa Demokratske fronte za oslobođenje Palestine (FDLP), objavio je FDLP.

Palestinci su uhićeni uoči sastanka izraelskog premijera Ariela Sharona i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheik u utorak.

U sklopu mjera za jačanje sigurnosti, Abas je u pojasu Gaze rasporedio 4.000 policajaca kako bi spriječil napade na Izrael i nagovorio radikalne oružane skupine da pristanu na "razdoblje zatišja".

DUBLIN

Sinn Fein ostaje predan miru u Sjevernoj Irskoj, izjavio je u subotu predsjednik te stranke nakon što je IRA povukla uvjetnu ponudu za stavljanje oružja van upotrebe.

"Sinn Fein se u potpunosti protivi bilo kakvom vraćanju sukoba, mi smo totalno predani našoj mirovnoj strategiji. Ogorčeni smo na svaki prijedlog koji je u suprotnosti s tim", rekao je novinarima u Dublinu Gerry Adams, predsjednik političkog saveznika IRA-e Sinn Feina.

Napori za postizanje političkog rješenja u Sjevernoj Irskoj zaustavljeni su u prosincu nakon pljačke banke, u kojoj je plijen bio 26,5 milijuna funti (50 milijuna dolara), a za koju su Britanija i Irska okrivile IRA-u.

Irski ministar vanjskih poslova Dermont Ahern izjavio je u petak da Sinn Fein mora jednom zauvijek prekinuti veze s IRA-om ako želi igrati ulogu u politici.

LONDON

Skupina sedam vodećih financijskih sila (G7) postigle su načelan dogovor o daljnjem napretku olakšavanja dugova, razvoja financija i trgovine za siromašne zemlje, izjavili su u subotu izvori u G7.

Ministri financija najbogatijih zemalja na svijetu razmatraju na sjednici u Londonu kako ublažiti situaciju za najsiromašnije i najzaduženije države na svijetu, od kojih je najveći dio u Africi.

Britanski ministar financija Gordon Brown predložio je da se tim najzaduženijim afričkim zemljama u cijelosti oproste dugovi te da se im se godišnja pomoć poveća na 100 milijardi dolara, ali se tome prijedlogu usprotivila američka strana.

Američki predstavnik odbio je Brownov prijedlog da se koriste zlatne rezerve MMF-a za financiranje otpisa dugova kao i prijedlog novog financijskog mehanizma koji bi udvostručio financijsku pomoć zemljama dužnicima. U priopćenju G7 se kaže da će MMF do travnja predložiti novi plan za rješenje dužničke krize najsiromašnijih zemalja.

PARIZ

Više desetaka tisuća osoba prosvjedovalo je u subotu u Francuskoj radi zaštite radnog tjedna 35 sati koji vlada želi promijeniti omogućavajući zaposlenima u privatnom sektoru da rade duže ako žele.

U Parizu se skupilo približno 90.000 osoba, prema podacima sindikata, to jest gotovo dvostruko više nego ih se skupilo iz javnog sektora 20. siječnja.

Izvan Pariza prosvjedi su okupili oko 210.000 osoba, priopćili su sindikati koji su se nadali mnoštvu poput onog koje se skupilo 20. siječnja - kada je na ulice izišlo više od 300.000 osoba.

RIJAD

Saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faysal izjavio je u subotu da Rijad nije uvrijeđen pozivom na demokratske reforme u Saudijskoj Arabiji koji je uputio američki predsjednik George W. Bush.

"Prijateljske zemlje međusobno se savjetuju. Kad savjetujemo SAD-u da promijeni vanjsku politiku na Bliskom istoku, hoće li to naštetiti našim odnosima?", kazao je ministar na konferenciji za tisak u okviru međunarodne konferencije o antiterorističkoj borbi, otvorenoj tijekom dana u Rijadu.

"Ne mislim da je Bush rekao nešto što pogađa. On je izrazio nade i težnje, a mi činimo to isto", dodao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙