FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LJUBLJANA - Zastupnika u slovenskom parlamentu i dugogodišnjeg gradonačelnika Kopra Aurelija Jurija tiražni je ljubljanski tabloid "Novice" razotkrio kao seksualnog razvratnika koji je preko interneta nudio i tražio seksualne usluge "u troje". Novinar "Slovenskih novica" krenuo je tragom informacije da se Juri pod različitim nadimcima pojavljuje u "svingerskim" internet chat-raspravama gdje se razmjenjuju informacije o grupnom seksu, a onda mu namjestio "zamku". Objavljen je anonimni oglas u kojem se za grupni seks javljaju zainteresirani 44-godišnji muškarac i 25-godišnja djevojka. Juri se onda, objavio je tabloid, javio na takvu ponudu u kojoj je zainteresiranog muškarca u ponuđenoj svingerskoj trojci glumio njihov novinar. Juri je nasjeo, pristao na seks, i u telefonskom razgovoru s novinarom otkrio niz podataka o svom seksualnom životu i svojoj obitelji.

ANKARA - Turska je odlučila ne objaviti pisma i osobni dnevnik bivše supruge Mustafe Kemala Ataturka, koji bi mogli rasvijetliti tajne burnog braka utemeljitelja turske države. Budući da se prije nekoliko tjedana razbuktala rasprava o objavljivanju tajanstvenih spisa Latife Usakligil nakon isteka sudske zabrane iz 1980. godine, predsjednik Zaklade za tursku povijest izjavio je u četvrtak da je obitelj Usakligilove zatražila da se dokumenti i dalje čuvaju u tajnosti. "Stvar je gotova. Više ih ne možemo objavljivati", kazao je Jusuf Halacoglu za novinsku agenciju Anadoliju. Latifa Usakligil je umrla 1975., 50 godina nakon rastave i 37 godina nakon smrti bivšeg muža, ponijevši sa sobom u grob tajne kratkog braka s Ataturkom.

SYDNEY - Australski znanstvenici objavili su u četvrtak da nije točno uvriježeno mišljenje da je brak dobar za zdravlje i da neudane žene imaju manje izglede doživjeti duboku starost. Praćenjem uzorka od 2300 Australki starijih od 60 godina znanstvenici sa sveučilišta Queensland u Brisbaneu otkrili su da su razvedene, udovice i neudane žene zdravije od udanih. "Možda su udane žene iscrpljene od brige za supruge", rekla je Belinda Hewitt za The Sydney Morning Herald. To baš nije laskav komentar, no u tome vjerojatno ima nešto istine. Istraživanje je provedeno u pravo vrijeme zbog rastućeg broja razvedenih žena, kojih je sada više od udovica. Od 1991. postotak razvedenih žena i onih koje žive odvojeno do svojih partnera a starije su od 60 godina porastao je sa 6,3 na 9,6 posto u populaciji od 20 milijuna.

BRNO - Vlasnik popularnog kafića u Brnu izjavio je u četvrtak da neće ukloniti portrete češkog predsjednika i premijera kojima su oslikani pisoari u njegovom kafeu. "To je demokracija", rekao je Radek Helia, vlasnik kafića Spolek u kojem se okupljaju umjetnici i književnici Brna. "Svatko ima pravo na svoje mišljenje", dodao je. Neki posjetitelji bili su zgroženi portretima predsjednika Vaclava Klausa i premijera Stanislava Grossa, a jedan je odvjetnik upozorio Heliu da bi zbog toga mogao krivično odgovarati. Helia, međutim, odgovara da ne može utjecati na to što će naslikati lokalni umjetnici kojima je dopušteno da se u kafiću slobodno umjetnički izražavaju. "Kada bih i uklonio portrete, oni bi se opet pojavili", rekao je Helia.

TEL AVIV - Vjera u Boga možda tjera ljude snažnijih vjerskih osjećaja da više riskiraju kad prelaze cestu, objavila je skupina izraelskih znanstvenika. Oni su otkrili da se ortodoksni židovi triput češće dovode u opasnost u prometu nego njihovi sekularni susjedi. Znanstvenici misle kako pouzdanje u višu silu možda vjernike čini površnijima kad su u pitanju prometni propisi što ih određuje država. Druga je pretpostavka znanstvenika da su vjernici skloniji riziku jer se manje boje smrti. Tova Rosenbloom sa sveučilišta Bar Llan u Ramat-Ganu odlučila je istražiti to pitanje nakon što je čula pritužbe vozača na ponašanje pješaka u ultraortodoksnoj zajednici Bnei-Braku. "Vozači koji odu u Bnei-Brak žale se da im treba još par očiju", rekla je Rosenbloom za časopis New Scientist. "Ljudi hodaju cestom kao da je pločnik", dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙