FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV:Svijet uz kavu

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

RIM - Zaboravljeni atelje Leonarda da Vincia s 500 godina starim freskama i tajnom odajom za seciranje ljudskih leševa, pronađen je u talijanskom gradu Firenzi. Atelje je otkriven u samostanu Santissima Annunziata koji je umjetniku iznajmio prostorije, a vjeruje se da je tu naslikana i slavna Mona Lisa. Roberto Manescalchi, jedan od istraživača zaslužnih za to iznimno otkriće, izjavio je da je apsurdno da se tek 2005. godine pronašao atelje jednog od najvećih umjetnika u povijesti, a kao dokaz predočuje freske na zidovima, koje su su s vremenom zaboravljene. Manescalchi je skrenuo pozornost na fresku bijele siluete koja podsjeća na Da Vincieva anđela Gabriela iz remek djelu "Navještenje", no nije mogao sa sigurnošću reći je li anđeo uklonjen ili nikada nije ni dovršen.

ŽENEVA - Švicarska tvrtka Rinspeed predstavit će na izložbi automobila u Ženevi automobil koji može "osjetiti" svog vozača. Koncept nazvan "Senso" opremljen je složenim sustavom senzora koji se prilagođava raspoloženju vozača, objavila je kompanija. Ključni element vozila je trodimenzionalna metalna folija u unutrašnjosti automobila koja, na temelju biometričkih podataka, osigurava odgovarajuće osvjetljenje oko vozača. Vozač je opušteniji što mu svjetlo više odgovara, pa se time automatski smanjuje rizik od nesreće, kažu u Rinspeedu. Futuristički "Senso" pokreće benzinski motor, a svi ostali detalji bit će objavljeni na izložbi koja se u Ženevi održava od 3. do 13. ožujka.

LOS ANGELES - "Avijatičar", film američkog redatelja Martina Scorsesea o Howardu Hughesu, u utorak je nominiran za 11 Oscara, čime je premašio broj nominacija filma "Million Dollar Baby" redatelja Clinta Eastwooda i drame "Finding Neverland" koji su dobili po sedam nominacija za nagradu američke Akademije za filmsku umjetnost. Tri su filma nominirana u kategoriji za najbolji film, kao i film "Ray" o životu soul legende Raya Charlesa sa šest nominacija te komedija "Sideways" koja ukupno broji pet nominacija. Za glavnu mušku ulogu nominiran je Jamie Foxx iz "Raya", Don Cheadle za "Hotel Rwanda", Johhny Depp za "Finding Neverland", Leonardo di Caprio za "Avijatičara" i Clint Eastwood za "Million Dollar Baby". Za najbolje ženske glavne uloge nominirane su Annette Bening iz filma "Being Julia", Catalina Moreno iz "Marija milosti puna", Imelda Staunton iz "Vera Drake", Hilary Swank u "Million Dollar Baby" i Kate Winslet u "Eternal Sunshine of the Spotless Mind".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙