FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 23. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 23. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

KOBE - Međunarodna zajednica obvezala se u subotu, nakon petodnevne konferencije u japanskom Kobeu, da će izgraditi sustav za pravodobno obavješćivanje i prevenciju šteta od tsunamija. UN je izabrao grad Kobe kao mjesto održavanja ove konferencije budući da je 17. siječnja obilježena deseta obljetnica strašnog potresa iz 1995. u kojemu je smrtno stradalo 6.400 građana te velike japanske luke.

LONDON - Ove godine depresija će za Britance doseći vrhunac 24. siječnja, izračunao je, prema svojoj kompliciranoj jednadžbi, profesor psihologije Cliff Arnalls, profesor na sveučilištu u Cardiffu. Njegova jednadžba uzima u obzir razne čimbenike: loše vremenske uvjete, rasprodaje s dodatnim zaduženjem, neuspjeh u provođenju novogodišnjih odluka, nedostatak motivacije i nestanak "božićnog ugođaja". Uz to tu je i ponedjeljak, početak radnog tjedna, pa je Cliff Arnalls izračunao da će 24. siječnja biti dan s najvišom razinom deprimiranosti u tekućoj godini.

TOKIO - Ekipa znanstvenika s japanskog sveučilišta objavila je u subotu da je u Egiptu pronašla "savršenu mumiju" u dotad još neotvorenom grobu, stariju od 3.500 godina. Mumija je bila u zapečaćenom drvenom sarkofagu, a pronađena je u arheološkom nalazištu sjeverni Dahashur, ističe Sakuji Yoshimura, voditelj stručnog tima. Mumija muškarca je iz vremena prije Tutankamona, koji je vladao od 1336. do 1327. godine prije Krista, pojašnjava Yoshimura dodajući da truplo nosi masku u još živoj modroj i crvenoj boji. Mumija ima veliku arheološku važnost, jer je "u savršenom stanju i sačuvana od pljačke i drugih oštećenja", naglašava istraživač.

LONDON - Crni povez preko oka admirala Nelsona - zapovjednika britanske mornarice koja je kod Trafalgara 1805. izvojevala pobjedu nad Napoleonom - je "pučki mit", objavio je britanski povjesničar na temelju dosad neobjavljenih dokumenata, koji demistificiraju čvrsto ukorijenjenu sliku tog legendarnog pomorskog ratnika u glavama Britanaca. "Ideja umjetnika je bila da ga ukrase povezom preko oka, kako bi prikazali da na njega nije vidio, ali to je s povijesnog gledišta puka mašta", objasnio je Colin White, istraživač i konzervator u pomorskom nacionalnom muzeju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙