FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled vijesti izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 4. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

BRUXELLES

Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte sastala s jučer u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, s kojim je razgovarala o suradnji zemalja zapadnog Balkana s ICTY-em. Del Ponte i Barroso nisu nakon sastanka davali izjave novinarima, a visoki izvor Komisije rekao je kako je tužiteljica izvijestila Barrosa o radu Haškog suda i tužiteljstva i suđenjima, te o problemima nedovoljne suradnje zemalja bivše Jugoslavije sa sudom, uključujući i Hrvatsku. U slučaju Hrvatske, Del Ponte smatra da puna suradnja znači uhićenje generala Ante Gotovine, rekao je isti izvor. Barroso je izrazio nadu da će doći do pune suradnje hrvatskih vlasti s Haagom, rekao je izvor, ističući kako će biti "vrlo teško za Komisiju i za Europsko vijeće odobriti početak pristupnih pregovora s Hrvatskom za 17. ožujka ako ICTY ne izvijesti da postoji puna suradnja.

MOSTAR

Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH zatražilo je od županijskih ministarstava da provjere nalazi li se odbjegli hrvatski general Ante Gotovina na području Federacije BiH, izjavio je za Hinu glasnogovornik MUP-a Federacije BiH Robert Cvrtan. "Za sada nemamo saznanja je li general Gotovina na području Federacije BiH, ali u svezi svih haških bjegunaca surađujemo s EUFOR-om razmjenom obavijesti", rekao je glasnogovornik. I Državna granična služba BiH izvijestila je jučer da u potrazi za haškim optuženicima surađuje s EUFOR-om, ali da nema saznanja o eventualnom boravku generala Gotovine na području BiH. "Pitanje uhićenja osoba za kojima se traga, a među njima i najtraženijih haških optuženika, za Državnu graničnu službu BiH je dio poslova i zadaća zaštite granice i sigurnosti zračnih luka, i spremna je sukladno svojim nadležnostima i postupiti", navodi se u priopćenju Državne granične službe BiH.

WASHINGTON

Hrvatski ministar kulture i međunarodni tajnik HDZ-a Božo Biškupić sastao se jučer u Washingtonu s predsjednikom Međunarodnog instituta Republikanske stranke (IRI) Lorne Cranerom, s kojim je razgovarao o suradnji dviju stranaka i vlada Hrvatske i Sjedinjenih Država. Na radnom sastanku bilo je riječi o "nastavku održavanja intenzivne suradnje između dviju stranaka, Republikanske stranke i HDZ-a, koje su srodne, te vladinih institucija", priopćilo je nakon susreta hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu. Craner je pozdravio napredak Hrvatske u procesu demokratizacije i promicanju etničke tolerancije, uključujući programe hrvatske Vlade na promicanju pomirbe, objavilo je veleposlanstvo. Pozdravljen je i put Hrvatske prema ostvarenju glavnih vanjskopolitičkih ciljeva, ulasku u EU i NATO, a Craner je izrazio potporu Hrvatskoj u njihovom ostvarenju, navodi se u priopćenju. Biškupić je zamolio Cranera za dodatnu pomoć SAD-a u ostvarivanju tih ciljeva, stavivši naglasak na programe obrazovanja koje vodi IRI. Biškupić i hrvatski veleposlanik u Americi Neven Jurica sudjelovali su jučer ujutro na Molitvenom doručku kojem je nazočio i američki predsjednik George W. Bush.

RIM

Zdravstveno stanje Ivana Pavla II. se poboljšava, istaknuto je u zdravstvenom biltenu koji je jučer objavio ured za tisak Svete Stolice. U tom drugom biltenu, koji je novinarima iznio šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro-Valls, kaže se kako je opće stanje i stanje respitratornog sustava poboljšano. "Akutni laringotraheitis je u fazi povlačenja i nema više pojava laringospazma, zbog kojeg je bio hitno prebačen u bolnicu. Sveti Otac je proveo noć u mirnom odmoru", kaže se u biltenu. Navarro-Valls je najavio da će sljedeći liječnički bilten biti priopćen u petak u 12 sati. Ta najava, kao i sadržaj jučerašnjeg drugog biltena, pokazuju da se Papa oporavlja i da više nema razloga za veću zabrinutost za njegovo zdravlje.

ISTANBUL

Mehmet Ali Agca, Turčin koji je 1981. pokušao atentat na papu Ivana Pavla II, jučer mu je poželio brzo ozdravljenje i rješavanje problema s dišnim putevima, zbog kojih je u bolnici, i pozvao ga da vjernicima objavi skori smak svijeta. "Dragi papa Ivane Pavle II, ti i ja smo prošli kroz patnje zbog ostvarenja univerzalnog Božjeg plana. Želim ti brzo ozdravljenje. Zahvaljujem ti što si 13. svibnja 2000. objavio treću tajnu Fatime", stoji u poruci na talijanskom koju je Agca iz zatvora uputio Papi. "Dragi Papa, ti sad moraš potvrditi da je stigao kraj svijeta. Ovo je posljednji ljudski naraštaj na planetu Zemlji. Samo će ti tako Bog podariti zdravlje i čudotvornu snagu za godine koje dolaze", nastavlja Agca u poruci. Mehmet Ali Agca je imao 23 godine kad je 23. svibnja 1981. iz nikad utvrđenih razloga pucao na Papu dok je on u automobilu sa spuštenim krovom prolazio Trgom svetog Petra i teško ga ranio. Nakon što je u talijanskim zatvorima boravio 19 godina i dobio oprost od svoje žrtve, 2000. je izručen Turskoj. Tamo je osuđen na sedam godina i četiri mjeseca zatvora zbog oružane pljačke tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća i na doživotni zatvor zbog ubojstva novinara 1979.

KABUL

Zrakoplov privatne afganistanske tvrtke Kam Air nestao je sinoć s 96 putnika, objavila je danas ta tvrtka. "Zrakoplov s 96 putnika smatra se nestalim", izjavio je financijski kontrolor Kam Aira i brat vlasnika Attila Kamgar, dodavši kako je riječ o zrakoplovu na liniji između Herata i Kabula. Zrakoplov je, prema njegovim riječima, trebao sletjeti u Kabul, u kojem od srijede neprestano sniježi, u 15.30 (11 sati po GMT-u). Nestala letjelica navodno je oko 15.50 zatražila kontakt s kontrolnim tornjem, potom se sat vremena nije oglašavala, da bi kontaktirala kontrolni toranj u Peshawaru, u susjednom Pakistanu, zatraživši dozvolu za slijetanje. "Peshawar nam je javio kako zrakoplov nije sletio", rekao je Kamgar, naglasivši kako je tvrtka zatražila pomoć od pripadnika Isafa u pokušaju lociranja zrakoplova.

NEW YORK

Kina zatvara više novinara od ijedne druge zemlje, a zajedno s Kubom, Eritrejom i Mianmarom odgovorna je za više od tri četvrtine ukupno zatvorenih novinara na svijetu, stoji u jučer objavljenom izvješću Odbora za zaštitu novinara. Odbor u svojem redovnom godišnjem izvješću navodi da je, zaključno s 31. siječnjem 2004., u zatvoru zbog obavljanja svojeg posla bilo 122 novinara u 20 zemalja, što je ipak 16 manje u odnosu na godinu ranije. U izvješću se ističe kako je među zatvorene novinare ubrojen i američki novinar Jim Tarican, u prosincu osuđen na šest mjeseci kućnog pritvora zbog odbijanja da otkrije izvor od kojeg je dobio jednu video vrpcu. Već šestu godinu zaredom prvo mjesto po broju zatvorenih novinara drži Kina, u kojoj su trenutačno iza rešetaka 42 novinara. Slijedi Kuba s 23, Eritreja sa 17 i Mianmar s 11 novinara u zatvoru. Izvješće osobito snažno kritizira Sjedinjene Države, napominjući kako zatvorska kazna zbog odbijanja otkrivanja izvora prijeti za još dvoje američkih novinara - Matthewu Cooperu iz časopisa Time i Judith Miller iz New York Timesa, koji pred sudom nisu željeli svjedočiti u istrazi oko toga je li američka administracija protupravno medijima otkrila ime tajnog agenta CIA-e.

WASHINGTON

Sjedinjene Države ove godine u Iraku planiraju držati 135.000 vojnika, jačajući istodobno sposobnost iračkih snaga da preuzmu brigu o sigurnosti svoje zemlje, rekao je jučer zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz. Wolfowitz je tijekom saslušanja u Senatskom odboru za oružane snage rekao da će Sjedinjene Države u idućih šest mjeseci do godinu dana u Iraku trebati oko 135.000 vojnika, odnosno 15 tisuća manje nego sada. Pentagon je produžio boravak tisućama američkih vojnika u Iraku kako bi se njihov broj popeo na trenutačnih 150.000 zbog jačanja sigurnosti za iračke izbore 30. siječnja. Wolfowitz je rekao da je učinak iračkih snaga sigurnosti na izborima bio najbolji dokaz napretka u američkim naporima u njihovoj obuci. Načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga general Richard Myers procijenio je, međutim, da je samo trećina od oko 125.000 obučenih iračkih snaga sigurnosti, vojnika i policajaca, sposobna suprotstaviti se pobunjenicima u borbenim operacijama.

WASHINGTON

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld jučer je rekao kako je dvaput ponudio ostavku predsjedniku Georgeu Bushu zbog skandala oko maltretiranja zatvorenika u Abu Ghraibu, ali da je oba puta od njega zatraženo da ostane na položaju. Fotografije američkog osoblja kako seksualno ponizuje i fizički maltretira zatvorenike u zloglasnom zatvoru u predgrađu Bagdada pojavile su se u travnju prošle godine, izazvavši globalnu osudu i pozive američkih političkih protivnika na Rumsfeldovu ostavku. "Tijekom tog razdoblja predsjedniku Bushu sam dvaput predao ostavku i rekao mu da... smatram kako on treba donijeti odluku o tome hoću li ja ostati ili otići. A njegova je odluka bila da želi da ostanem", rekao je Rumsfeld u razgovoru s Larryjem Kingom na CNN-u. Rumsfeld nije spomenuo nijedan konkretan datum kad je nudio ostavku.

ATENA

Četiri osobe su se utopile, a troje ih se smatra nestalima u potonuću teretnog broda u Mediteranu, oko 140 nautičkih milja istočno od Malte i 220 nautičkih milja zapadno od Grčke, objavila je grčka trgovačka mornarica. Prevozeći sol iz Tunisa za Sloveniju, brod Vigla, koji plovi pod zastavom Hondurasa, potonuo je u noći sa srijede na četvrtak, dodaje isti izvor. U području potonuća broda puhali su vjetrovi jačine osam do devet bofora.

NEW YORK

Glavni tajnik UN Kofi Annan jučer je odlučio poduzeti stegovne mjere protiv jednog umirovljenog i jednog aktivnog djelatnika UN, optuženih za kršenje pravila UN u provedbi programa "nafta za hranu" u Iraku od 1996. do 2003. Annan je odlučio ukinuti diplomatski imunitet Benonu Sevanu, umirovljenom dužnosniku s Cipra koji je bio nadležan za program "nafta za hranu", i Josephu Stephanidesu, koji još radi za UN. Moguće je da se protiv njih pokrene kaznena istraga, a primjenjivali bi se zakoni njihovih matičnih država. "Odmah sam jasno dao do znanja da nitko za koga se utvrdi da je kršio zakone neće biti zaštićen", rekao je Annan u izjavi. "Ostajem pri tom što sam rekao. Ukaže li istraga na kriminalne radnje, UN će surađivati s nacionalnim pravosuđima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙