FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ojačati regionalnu poljoprivrednu suradnju

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Za jačanje regionalnepoljoprivredne suradnje zauzeli su se u petak sudionici međunarodnogsimpozija o liberalizaciji poljoprivrednog sektora zemalja srednje ijugoistočne Europe u procesu prilagođavanja EU.
ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Za jačanje regionalne poljoprivredne suradnje zauzeli su se u petak sudionici međunarodnog simpozija o liberalizaciji poljoprivrednog sektora zemalja srednje i jugoistočne Europe u procesu prilagođavanja EU.

Skup je održan u Zagrebu, a okupio je predstavnike ministarstava poljoprivrede Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Srbije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković (na slici) istaknuo je kako je skup prilika za intenziviranje suradnje na području poljoprivrede, kao i prigoda da se ukaže na određene probleme s kojima se susreće taj sektor.

U uvjetima konkurencije za svaku je zemlju važno, istaknuo je Čobanković, da ima jasnu poljoprivrednu strategiju koja će kroz razne programe poboljšati poljoprivredni sektor.

Trgovinska liberalizacija, dometnuo je, donosi povoljniju klimu za nove investicije, transfer novih tehnologija, nova znanja ali i jaču suradnju sa susjedima.

Podsjetio je kako Hrvatska sa većinom zemalja koje nisu članice EU ima ugovore o slobodnoj trgovini, obim robne razmjene se povećava, no sa svakom od tih zemalja postoje i neka otvorena pitanja.

Tako je primjerice sa Srbijom i Crnom Gorom primjetan diskriminirajući odnos prema cigaretama iz Hrvatske što je, kazao je Čobanković, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini. No, drži kako su upravo ovakvi susreti mjesto na kojima se može pokušati riješiti niz problema. Kao još jedan od problema sa Srbijom i Crnom Gorom izdvojio je problem povrata konja lipicanaca u Hrvatsku.

Čobanković također drži kako Hrvatskoj prije ulaska u EU posebice o pitanju poljoprivrede svakako veliku pomoć mogu pružiti iskustva susjednih zemalja koje su nedavno pristupile EU, Slovenije i Mađarske.

Načelnik odjela za države članice Ministarstva poljoprivrede i regionalnog razvoja Mađarske Laslo Vajda kazao je kako je prije ulaska njegove zemlje u EU značajno bilo usvojiti administrativnu strukturu koju je zahtijevala EU, utemeljiti Agenciju za plaćanje kroz koju su isplaćeni svi poticaji proizvođačima te prilagoditi zakonodavstvo onom u EU.

Ministrica poljoprivrede Srbije Ivana Dulić-Marković istaknula je kako veći problem od povrata konja za suradnju dviju ministarstava predstavlja to što nije potpisan veterinarski i fitosanitarni sporazum, no vjeruje kako će se u skoroj budućnosti to učiniti te da će to omogućiti lakšu trgovinu između dvije zemlje.

Dometnula je i kako je Ministarstvo poljoprivrede Srbije o pitanju povrata lipicanaca učinilo sve te kako to više nije u njihovoj nadležnosti već MUP-a i drugih nadležnih organa te vjeruje kako će se taj problem što prije riješiti.

Govoreći o poljoprivredi Srbije kazala je kako je prošle godine prvi put izjednačen izvoz s uvozom u trgovini poljoprivrednih proizvoda. Vjeruje da će se takav trend nastaviti te kako je tim rezultatima doprinjela upravo liberalizacija trgovine.

Kao jedan od problema poljoprivrednika u Srbiji izdvojila je to što se njihovi poljoprivrednici po konkurentnosti ne mogu takmičiti s onima u EU.

No poljoprivredna politika Srbije ide u smjeru povećavanja konkurentnosti domaćih proizvoda, a jedna od mjera u ostvarenju tog cilj je povećanje proračunskih sredstava namjenjenih poljoprivrednom sektoru, istaknula je Dulić-Marković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙