FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HGK-a predstavljeni predpristupni fondovi EU

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatskoj će, kao zemlji kandidatuza punopravno članstvo u Europskoj uniji, biti dostupni predpristupnifondovi EU, čija vrijednost u ovoj i idućoj godini iznosi 245 milijunaeura, rečeno je u srijedu na prezentaciji u Hrvatskoj gospodarskojkomori.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatskoj će, kao zemlji kandidatu za punopravno članstvo u Europskoj uniji, biti dostupni predpristupni fondovi EU, čija vrijednost u ovoj i idućoj godini iznosi 245 milijuna eura, rečeno je u srijedu na prezentaciji u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Prema riječima voditelja Euroinfo komunikacijskog centra HGK-a Zlatka Bazianeca, u te dvije godine najveći se dio sredstava odnosi na sredstva iz programa PHARE, ISPA i SAPARD. Dodao je kako će Euroinfo centar osim seminara za detaljno i pojedinačno upoznavanje s programima organizirati i niz radionica za konkretnu pripremu i prijavu projekata koji će kandidirati za financiranje iz predpristupnih fondova.

Programe je predstavila načelnica Uprave za koordinaciju programa pomoći i suradnje s EU pri Ministarstvu europskih integracija Nataša Mikuš, koja je kazala da je iz programa PHARE za izgradnju institucija te gospodarsku i socijalnu koheziju u 2005. i 2006. godine Hrvatskoj namijenjeno po 80 milijuna eura, odnosno ukupno 160 milijuna eura.

Iz programa ISPA, za okoliš i promet, Hrvatskoj je namijenjeno 25 milijuna eura u 2005. te 35 milijuna eura u 2006. godini, a iz programa SAPARD za podršku poljoprivredi i ruralni razvoj 25 milijuna eura u 2006.

Sredstva iz ovih programa koristile su i nove članice EU, te Rumunjska i Bugarska. Te su zemlje od 1990. do 2003. iskoristile čak 18,78 milijardi eura pomoći, a pomoć se kretala od 388,6 milijuna eura, koliko je u tom razdoblju iskoristila Slovenija ili 498 milijuna eura u Estoniji, do čak 6 milijardi eura za Poljsku ili 3,6 milijardi eura koliko je iskoristila Rumunjska.

Hrvatskoj će u procesu približavanja EU biti dostupna i sredstva iz programa kratkoročne tehničke pomoći za razmjenu informacija TAIEX te Programa EZ, no ta se sredstva ne određuju unaprijed po zemljama.

Mikuš je predstavila mogućnosti budućeg korištenja pomoći iz četiriju strukturnih fondova - za regionalni razvoj (ERDF), usmjeravanje i garancije u poljoprivredi (EAGGF) i za socijalni razvoj (ESF) te Financijskog instrumenta za usmjeravanje na području ribarstva (FIFG). U svim tim fondovima za pomoć članicama EU od 2000. do 2006. predviđeno je čak 195 milijardi eura.

Predstavila je i kohezijski fond namijenjen unaprijeđenju zaštite okoliša i prometne infrastrukture u članicama EU s BDP-om manjim od 90 posto prosjeka Unije, a koji je od 2000. do 2006. 'težak' 18 milijardi eura.

Nataša Mikuš je najavila da će od 1. veljače ove godine, sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, hrvatske tvrtke moći sudjelovati na natječajima o javnoj nabavi u EU, i to pod istim uvjetima kao i tvrtke iz Unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙