FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o osnivanju istražnih povjerenstava

ZAGREB,3. veljače(Hina) - Hrvatski sabor je na početku današnjegzasjedanja završio jučer započetu raspravu o HDZ-ovu prijedloguosnivanja istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi jesu liHSS-ovac Zlatko Tomčić i HNS-ovac Radimir Čačić, kao predsjednikSabora i ministar graditeljstva, obnove i razvitka bili u sukobuinteresa.
ZAGREB,3. veljače(Hina) - Hrvatski sabor je na početku današnjeg zasjedanja završio jučer započetu raspravu o HDZ-ovu prijedlogu osnivanja istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi jesu li HSS-ovac Zlatko Tomčić i HNS-ovac Radimir Čačić, kao predsjednik Sabora i ministar graditeljstva, obnove i razvitka bili u sukobu interesa.

Za osnivanje povjerenstva i u nastavku se rasprave zalažu zastupnici HDZ-a, HSP-a, HNS-a i HSS-a, a protive mu klubovi SDP-a, IDS-a koji smatraju da se osnivanje povjerenstva predlaže iz politikantskih razloga, te HSLS/DC-a, koji predlaže moratorij na osnivanje povjerenstava.

Vesna Pusić (HNS) ističe da su istražna povjerenstva institucije koje se, po zakonu, bave istragama o poslovanju tvrtki u vlasništvu državnih dužnosnika s državom.

Naglasila je da pri osnivanju povjerenstava treba imati iste kriterije za sve. "Nedopustivo je da se osnivanje povjerenstva koje bi istražilo poslovanje dvojice sadašnjih čelnih ljudi u državi - premijera Ive Sanadera i ministra vanjskih poslova Miromira Žužula izbjegava uvrstiti u dnevni red saborske sjednice", smatra Pusić.

HDZ je prozvala da osnivanje povjerenstva koje bi trebalo ispitati Čačićeve i Tomčićeve poslove predlaže s ciljem političke osvete, a da je istodobno vršio pritisak na saborske zastupnike da povuku potpise s prijedloga osnivanja povjerenstva za HDZ-ove dužnosnike.

Tu je tvrdnju odbacio HDZ-ovac Emil Tomljanović, ističući da se HDZ ne protivi stavljanju na dnevni red bilo kojega prijedloga, ali da prijedlog za osnivanje povjerenstva za ispitivanje Žužulova i Sanaderova poslovanja nije potpisao dovoljan broj zastupnika.

Za osnivanje povjerenstva založio se i prozvani Radimir Čačić, koji to doživljava kao "mogućnost da se konačno uspostavi standard da se svim dužnosnicima može ispitivati porijeklo imovine i plaćaju li poreze".

"No, neobičan je moralan lik onaj tko želi da se ispituju moji poslovi, a istovremeno ne dopušta da se ispitaju i njegovi", dodao je.

Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu desetine zastupnika da se osnuje još jedno istražno povjerenstvo, kako bi utvrdilo okolnosti pod kojima je poništen natječaj za dodjelu koncesije trećem mobilnom operateru, koja je u ponovljenom natječaju dodijeljena hrvatsko-švedskom konzorciju "Treća sreća".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙