FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush počeo inauguralni dan posjetom crkvi

WASHINGTON,20. siječnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush u četvrtak je, slijedeći dugu tradiciju, nazočio misi u crkvipreko puta Bijele kuće što je uvod u svečano polaganje prisege zanjegov drugi predsjednički mandat.
WASHINGTON,20. siječnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je, slijedeći dugu tradiciju, nazočio misi u crkvi preko puta Bijele kuće što je uvod u svečano polaganje prisege za njegov drugi predsjednički mandat.

Bush je ujutro posjetio malu crkvu Sv. Ivana gdje je nazočio kratkoj službi Božjoj što je tradicija koja seže do predsjednika Jamesa Madisona 1809.

U podne Bush će položiti svečanu predsjedničku prisegu u kojoj su ključne riječi da "ću najbolje što mogu čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država" koje označavaju da se američki poredak temelji na vladavini zakona, a ne pojedinaca.

Prisegu će završiti riječima "tako mi Bog pomogao" koje je prvi put izgovorio prvi američki predsjednik George Washington tijekom svoje inauguracije.

Bush i potpredsjednik Richard Cheney dat će prisegu na zapadnom ulazu u američki Kongres, a nakon toga će predsjednik održati svoj drugi inauguralni govor u kojem će prema objavljenim izvacima naglasiti važnost širenja demokracije u svijetu.

Nakon svečanosti polaganja prisege slijedit će tradicionalna inauguralna povorka duž avenije Pennsylvania do Bijele kuće, a dan će završiti s devet inauguralnih balova koje će na kratko posjetiti Bush s američkom prvom damom Laurom.

Za tu prvu predsjedničku inauguraciju nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. poduzete su do sada neviđene sigurnosne mjere.

Premda američki dužnosnici nemaju obavještajnih podataka da je inauguracija moguća meta terorista, za njezinu sigurnost se brine oko 6.000 policajaca i 4.700 vojnika, a mjere zaštite poduzete su u zraku na tlu i podzemlju Washingtona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙