FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nepalski kralj imenovao novu vladu

KATMANDU, 2. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Nepalski kralj Gyanendraobjavio je u srijedu sastav nove deseteročlane vlade koja će biti podnjegovim izravnim vodstvom, dan nakon što je smijenio premijera injegov kabinet jer nisu uspjeli organizirati izbore, a ni okončatisukobe s maoističkim pobunjenicima.
KATMANDU, 2. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Nepalski kralj Gyanendra objavio je u srijedu sastav nove deseteročlane vlade koja će biti pod njegovim izravnim vodstvom, dan nakon što je smijenio premijera i njegov kabinet jer nisu uspjeli organizirati izbore, a ni okončati sukobe s maoističkim pobunjenicima.

Kralj nije imenovao novog premijera i vladu, sastavljenu uglavnom od rojalista, vodit će sam.

Gyanendra je u utorak proglasio izvanredno stanje u zemlji, suspendirao građanske slobode među kojima i slobodu tiska te mnoge vodeće političare stavio u kućni pritvor. Kazao je da će njegova nova vlada biti u stanju obnoviti višestranačku demokraciju unutar tri godine.

Kraljev postupak osudile su Sjedinjene Države, susjedna Indija, Velika Britanija i UN koji ocjenjuje da će kriza pogodovati maoističkim pobunjencima te traže hitno obnavljanje demokracije u zemlji.

Dan nakon što je kralj smijenio premijera Shera Bahadura Deuba i preuzeo njegove ovlasti, život u glavnom gradu Katmanduu odvija se normalno.

Maoistički pobunjenici koji svojom borbom nastoje srušiti monarhiju, pozvali su na trodnevni opći štrajk u znak prosvjeda protiv kraljeve odluke, javlja Press Trust of India.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙