FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kralj Nepala smijenio vladu i preuzeo vlast

KATMANDU, 1. veljače 2005. (Hina/AFP) Nepalski kralj Gyanendra jeobjavio u utorak da raspušta vladu i preuzima njene ovlasti, objavilisu nepalski elektronski mediji.
KATMANDU, 1. veljače 2005. (Hina/AFP) Nepalski kralj Gyanendra je objavio u utorak da raspušta vladu i preuzima njene ovlasti, objavili su nepalski elektronski mediji.

"U sklopu prava prema sadašnjem ustavu, raspustio sam vladu u interesu naroda, zemlje i obrane suverenosti", rekao je kralj Gyanendra u polusatnom govoru kojeg su prenijeli radio i televizija.

Nekoliko političkih čelnika, među kojima predstavnik nepalske Komunističke marksističko-lenjinističke ujedinjene stranke, jedan od ključnih partnera vladine koalicije kojom upravlja premijer Sher Bahadur Deuba, stavljeni su u kućni pritvor.

Snage sigurnosti su zauzele položaje pred zgradama državnih ustanova i položajima poput centara telekomunikacija, središnje banke i pošta.

Kralj je optužio političke stranke da su se prepustile svađama među frakcijama umjesto da se ujedine kako bi obranile demokraciju i interese stanovnika.

U Nepalu od 1996. traje pobuna maoističkih gerilaca koji kontroliraju veliki dio teritorija i žele umjesto monarhije uvesti komunistički režim.

U nasilju je poginulo više od 11.000 ljudi u sukobima koji uništavaju jednu od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙