FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni sud Zorani Banić smanji kaznu s deset na šest godina za zločin u Škabrnji

ZAGREB/ZADAR, 24. siječnja 2005. (Hina) - Vrhovni sud smanjio je sdeset na šest godina zatvorsku kaznu Zorani Banić koju je zadarskiŽupanijski sud u tri navrata osudio zbog ratnog zločina nad civilima uŠkabrnji 1991.
ZAGREB/ZADAR, 24. siječnja 2005. (Hina) - Vrhovni sud smanjio je s deset na šest godina zatvorsku kaznu Zorani Banić koju je zadarski Županijski sud u tri navrata osudio zbog ratnog zločina nad civilima u Škabrnji 1991.

Zadarski sud je u srpnju prošle godine Zoranu Banić osudio na deset godina zatvora, no nakon razmatranja žalbe njezinog branitelja Vrhovni je sud tu kaznu preinačio na šest godina.

Predsjednik Županijskog suda u Zadru Antun Klišmanić potvrdio je Hini da je sud danas primio konačnu odluku Vrhovnog suda, no o detaljima i obrazloženju odluke nije želio govoriti, objasnivši da ju još nije proučio.

Ni odvjetnik osuđene Luka Šušak nije upoznat s obrazloženjem odluke, no za Hinu je izjavio da nije zadovoljan, iako je kazna smanjena.

"Obrana smatra da osuđena nije počinila nikakvo kazneno djelo i stoga ću podnijeti zahtjev da predmet preuzme Haški sud", kazao je Šušak, koji smatra da hrvatsko pravosuđe njegovoj branjenici ne može osigurati pošteno suđenje. Šušak, naime, smatra da su nejednaki kriteriji kod osuđivanja i kažnjavanja građana srpske i hrvatske nacionalnosti za ratni zločin.

U Uredu predsjednika Vrhovnog suda najavili su da će odluku i njezino obrazloženje sutra objaviti na službenim internet stranicama suda.

Prema izviješću Hrvatskog radija (HR), Vrhovni sud u odluci daje za pravo Zorani Banić kada tvrdi da joj je zadarski sud izrekao prestrogu kaznu. Sud je, kako prenosi HR, zauzeo stav da oblik njezinog sudjelovanja u izvršenju kaznenog djela ukazuje na manji stupanj krivnje za zločin u Škabrnji, a u kaznu joj je uračunao vrijeme od uhićenja 1. studenoga 2001. u Švicarskoj, odnosno gotovo tri godine i tri mjeseca.

Odlukom Vrhovnog suda okončan je višegodišnji sudski proces protiv Zorane Banić, nekadašnje medicinske sestre iz Zemunika Gornjeg koja je prvo, 1998., u odsutnosti osuđena na 20 godina zatvora. Nakon uhićenja u Švicarskoj na temelju međunarodne tjeralice i izručenja Hrvatskoj, po zakonu joj je omogućeno ponavljanje suđenja. Na prvom ponovljenom suđenju osuđena je na 13 godina zatvora, no Vrhovni je sud prihvatio žalbu njezina odvjetnika Luke Šuška i vratio predmet zadarskom sudu na ponovno odlučivanje. U srpnju prošle godine taj ju je sud osudio na 10 godina zatvora, proglasivši je krivom za sudjelovanje i supočinjenje ratnog zločina nad civilnim pučanstvom u Škabrnji, 18. studenoga 1991. Tada je u tom mjestu u zadarskom zaleđu ubijeno 43 civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙