FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Ponovno odluka o pritvoru optuženika za Loru

SPLIT,10. siječnja 2005.Hina) - Izvanraspravno vijeće Županijskog sudau Splitu na sutrašnjoj će sjednici ponovno odlučivati o produljenjupritvora četvorici od osam optuženika u tzv. slučaju Lora, nakon štoje Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio žalbu njihovih branitelja,potvrdila je glasnogovornica suda sutkinja Marica Šćepanović, i samačlanica Vijeća.
SPLIT,10. siječnja 2005.Hina) - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu na sutrašnjoj će sjednici ponovno odlučivati o produljenju pritvora četvorici od osam optuženika u tzv. slučaju Lora, nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio žalbu njihovih branitelja, potvrdila je glasnogovornica suda sutkinja Marica Šćepanović, i sama članica Vijeća.

Branitelji su se žalili na prije gotovo mjesec dana doneseno rješenje o produljenju pritvora optuženicima.

Vrhovni sud zatražio je od splitskoga suda da ponovno odlučuje o tome, pri čemu su suci u Vijeću upozoreni da se pri donošenju nove odluke ne pozivaju stalno na rješenje Vrhovnoga suda, nego da samostalno obrazlože odluku .

Izvanraspravno vijeće pri donošenju odluke o produljenju pritvora, naime, pozvalo se na rješenje Vrhovnog suda iz rujna kojim je poništena odluka Izvanraspravnog vijeća o odbijanju zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva za određivanjem pritvora.

Nakon toga trojica od osam optuženika, Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić, pritvoreni su, dok su ostali u bijegu i za njima je raspisana tjeralica. Četvrti pritvorenik, Davor Banić, sam se prije mjesec dana prijavio pravosudnim tijelima, kada je i pritvoren.

U bijegu su još prvooptuženi Tomislav Duić, te Josip Bikić, Miljenko Bajić i Emilijo Bungur.

Vrhovni je sud u kolovozu poništio oslobađajuću prvostupanjsku presudu iz godine 2002. i odredio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Novo će se suđenje održati pred Vijećem za ratne zločine kojim predsjeda sutkinja Spomenka Tonković, no odluka o početku suđenja još nije donesena.

U međuvremenu je Županijsko državno odvjetništvo protiv petorice od osam već optuženih za ratni zločin protiv civila, podnijelo istražni zahtjev zbog još jednog kaznenog djela počinjenog 1992. godine u vojno-istražnom centru Lora u Splitu - ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i kršenja međunarodnih konvencija o ratnim zarobljenicima.

Istraga o tom kaznenom djelu još nije počela, a prema najavama iz Državnog odvjetništva očekuje se da će se, ako se podigne optužnica, suđenje za oba djela voditi objedinjeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙