FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački Županijski sud dobio videokonferencijski sustav

ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sududanas je predstavljen videokonferencijski sustav koji omogućujeispitivanje svjedoka na daljinu, uz potpunu zaštitu njihova identitetaiskrivljavanjem slike i tona.
ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je predstavljen videokonferencijski sustav koji omogućuje ispitivanje svjedoka na daljinu, uz potpunu zaštitu njihova identiteta iskrivljavanjem slike i tona.

Riječ je o prvom modernom videokonferencijskom sustavu, vrijednom oko 150 tisuća kuna, koji je donirala američka vlada, a koristit će se za postupke suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj i svjedočenja zaštićenih svjedoka, rad Pravosudne akademije te pružanje međunarodne prave pomoći, istaknuto je na predstavljanju.

Američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ralph Frank rekao je kako je do kraja ove godine u planu da se slični sustavi doniraju i županijskim sudovima u Osijeku, Splitu i Rijeci.

Izrazio je svoju potporu naporima hrvatskog Ministarstva pravosuđa u reformi pravosudnog sustava i dodao da će njegova vlada podržati i program izobrazbe hrvatskih policajaca u programu zaštite zaštićenih svjedoka.

Uporaba ovakvog videosustava pomoći će učinkovitijem vođenju složenih sudskih postupaka, posebno u slučajevima optuženih za ratne zločine, ali i za organizirani kriminal i korupciju, rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Napomenula je da je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije jedan od ovogodišnjih prioriteta njezina ministarstva.

Ustvrdila je da osposobljenost hrvatskih sudova za suđenja optuženima za ratne zločine znači zapravo potvrdu hrvatskog pravnog suvereniteta i otvara mogućnost da predmeti budu prepušteni hrvatskom pravosuđu.

"Uvjerena sam da je hrvatsko pravosuđe spremno odgovoriti takvim izazovima", ocijenila je dodavši da je to povijesna prilika koja se ne smije propustiti.

Na predstavljanju novog videokonferencijskog sustava na zagrebačkom Županijskom sudu novinarima su predstavljene mogućnosti rada sustava, pa je tako uspostavljena i izravna videoveza s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu kao i sa sudom u Beogradu na kojemu se vode postupci zbog ratnog zločina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙