FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 1. veljače

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 1. veljače.
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 1. veljače.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u utorak boravi u jednodnevnom posjetu Češkoj. Premijer Sanader u Pragu će sudjelovati na konferenciji "Microsoft Government Leaders Forum - Europe 2005", u sklopu koje će se sastati s predsjednikom uprave Microsofta za Europu, Bliski istok i Afriku, Jean-Philippeom Courtoisom. Predsjednik Vlade sastat će se i s češkim kolegom Stanislavom Grossom, a sudjelovat će i na prijemu koji će za sudionike konferencije upriličiti predsjednik Češke Vaclav Klaus.

LUXEMBOURG - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, boravi u posjetu Luksemburgu na poziv predsjednika parlamenta Luciena Weilera i u utorak će službene razgovore voditi s domaćinom te s premijerom Jean-Claudeom Junckerom. Hrvatsko izaslanstvo, koje čine potpredsjednik Sabora Mato Arlović, potpredsjednice Vesna Pusić i Đurđa Arlović, te predsjednici Odbora za vanjsku politiku Goran Jandroković i Odbora za europske integracije Neven Mimica, luksemburške će parlamentarce u utorak izvijestiti i o dosadašnjem tijeku usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s europskim, o reformi pravosuđa i državne uprave.

ZAGREB - Na snagu stupa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU čime Hrvatska postaja pridružena članica te integracije. SSP je potpisan 29. listopada 2001. godine u Luxembourgu i predstavlja prvi sveobuhvatni ugovorni odnos između Hrvatske i Unije. Iako SSP tek sada službeno stupa na snagu, njegove najvažnije odredbe počele su se primjenjivati već od 1. siječnja 2002. godine. Kako se ne bi čekalo na dovršetak procesa ratifikacije, istodobno s potpisivanjem SSP-a potpisan je Privremeni sporazum, kojim su se aktivirale trgovinske i prometne odredbe iz glavnog sporazuma.

WASHINGTON - Formiranje Hrvatskog kongresnog kluba u Zastupničkom domu američkog Kongresa koji će raditi na jačanju odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Država i promicati njihove uzajamne interese.

SARAJEVO - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta koji je u ponedjeljak sudjelovao na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o pitanjima povratka izbjeglih i raseljenih u utorak će posjetiti prognane Hrvate u Kostajnici kod Konjica i u Stocu.

WASHINGTON - Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić dolazi u posjet Sjedinjenim Državama (do 9.). Biškupić će 7. veljače potpisati sporazum o suradnji između Ministarstva kulture i Kongresne knjižnice, a 9. veljače sporazum između vlada Hrvatske i SAD-a o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

SARAJEVO - Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte u iduća će tri dana posjetiti Sarajevo, Podgoricu i Bruxelles, u sklopu svojih nastojanja da se uhite haški optuženici koji su u bijegu. Del Ponte će se u utorak u Sarajevu sastati s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Paddyem Ashdownom. Tužiteljica će nakon Sarajeva, otputovati za Podgoricu gdje će u srijedu o suradnji s Haškim sudom razgovarati s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem i članovima vlade.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u utorak će raspravljati o ratifikaciji europskog ustava. S ratifikacijom su suglasne sve veće političke stranke. Prihvati li se zakon o ratifikaciji, Slovenija će biti treća zemlja u Europskoj uniji, nakon Litve i Mađarske, koja će na taj način prihvatiti lani prihvaćeni i potpisani dokument. Sutrašnjem zasjedanju slovenskog parlamenta nazočit će i veleposlanici drava EU-a, akreditirani u Ljubljani, te sedam zastupnika Europskog parlamenta iz Slovenije.

BRUXELLES - Trojka EU se na ministarskoj razini sastaje s Albanijom i SCG.

MOSKVA - Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OESS-a Dimitrij Rupel boravit će u utorak u radnom posjetu Moskvi. Glavne teme njegova razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom bit će otvorena pitanja koja u djelovanju OESS-a predstavljaju ruske rezerve oko proračuna OESS-a i imenovanja novog glavnog tajnika organizacije, te reforma OESS-a i ključna regionalna pitanja

JERUZALEM - Posjet njemačkog predsjednika Horsta Koehlera povodom 40. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa s Izraelom (do 4. veljače).

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. Milošević je optužen za zločine protiv čovječenosti na Kosovu i u Hrvatskoj, te za genocid u BiH.

MADRID - Glasovanje španjolskog parlamenta o prijedlogu suverenosti baskijske vlade Juana Josea Ibarretxea.

HONDURAS - Summit predsjednika srednje Amerike.

EXETER - Znanstvena konferencija o klimatskim promjenama.

ADIS ABEBA - Obilježavanje 60. godišnjice rođenja Boba Marleya, legendarne ličnosti reagge glazbe. Događanja traju sve do 6. veljače za kada je najavljen veliki koncert na kojem će se, između ostalih, okupiti njegova udovica s obitelji i senegalski glazbenici Babaa Maal i Youssou N'Dour, pjevačica iz Benina Angelique Kidjo i etiopski muzičar Teddy Afro.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Nenad Zlatović

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Večer: Darko Vlahović

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙