FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjački i hrvatski političari iz BiH različito misle o Mesićevoj inicijativi

SARAJEVO,24. siječnja 2005.(Hina) - Bošnjački i hrvatski političkidužnosnici iz Bosne i Hercegovine oštro su podijeljeni oko inicijativehrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za ukidanje prava glasovanjaHrvatima iz BiH na izborima u Hrvatskoj, piše u ponedjeljak sarajevski"Dvevni avaz".
SARAJEVO,24. siječnja 2005.(Hina) - Bošnjački i hrvatski politički dužnosnici iz Bosne i Hercegovine oštro su podijeljeni oko inicijative hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za ukidanje prava glasovanja Hrvatima iz BiH na izborima u Hrvatskoj, piše u ponedjeljak sarajevski "Dvevni avaz".

Ovaj list citira člana Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića koji je izjavio kako je prijedlog predsjednika Mesića potpuno sukladan pravom položaju Hrvata u BiH jer je to njihova domovina.

"Dijaspora može biti, primjerice, Ivić Pašalić, koji je otišao u Zagreb iz Hercegovine. Logično je da pravo glasa imaju oni građani Hrvatske koji žive u toj zemlji, koji tamo plaćaju porez ali su privremeno odsutni iz nekih razloga", kazao je Tihić dodavši kako Hrvati u BiH trebaju shvatiti da je Mesićeva inicijativa zapravo u njihovu interesu.

Tihić drži kako glasačko pravo treba precizno urediti sporazumom o dvojnom državljanstvu.

Predsjednik Stranke za BiH (SBiH) - koja je također dio vladajuće koalicije u toj zemlji - Safet Halilović, glasovanja Hrvata iz BiH na izborima u Hrvatskoj smatra anakronizmom i recidivom iz razdoblja vladavine Franje Tuđmana i Gojka Šuška.

Halilović tvrdi kako su ta dvojica zapravo poklonili glasačko pravo Hrvatima iz BiH jer im je trebala njihova potpora za provedbu ideje o velikoj Hrvatskoj.

"S tim se treba završiti", kazao je Halilović.

Član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Josip Merdžo izričit je međutim u tvrdnji kako se Hrvatima iz BiH mora ostaviti pravo glasovanja u Hrvatskoj podsjećajući kako je briga Hrvatske o Hrvatima u BiH i ustavna kategorija.

"Konstitutivnost Hrvata u BiH nije sporna ali ako hrvatski državljanin koji je stekao pasoš SAD ima pravo glasati na izborima za predsjednika Hrvatske, zašto to ne bismo mogli i mi", postavio je pitanje Merdžo.

Ni čelnik oporbene Nove hrvatske inicijative (NHI) Krešimir Zubak ne podupire Mesićeva stajališta u cijelosti.

"Teško će biti Hrvatima iz BiH oduzeti pravo na glasanje. To pitanje treba posebno i duboko razmotriti i donijeti zaključak koji neće biti radikalan poput Mesićevog ali će spriječiti apsurdnosti", kzao je Zubak.

Njegova je temeljna poruka da Hrvati iz BiH trebaju zadržati neki oblik odlučivanja u vlasti Hrvatske a valja definirati hoće li to biti putem glasanja ili na neki drugi način.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙