FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Bosanski suverenitet želi se dijeliti s drugom državom"

SARAJEVO,24. siječnja(Hina) - Član Predsjedništva Bosne i HercegovineSulejman Tihić pozitivno je ocijenio inicijativu hrvatskogpredsjednika Stjepana Mesića za ukidanje mogućnosti glasovanjaHrvatima iz BiH na izborima u Hrvatskoj a isto mišljenje prevladava iu Stranci za BiH, prenosi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz" utekstu pod naslovom "Bosanski suverenitet želi se dijeliti s drugomdržavom".
SARAJEVO,24. siječnja(Hina) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić pozitivno je ocijenio inicijativu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za ukidanje mogućnosti glasovanja Hrvatima iz BiH na izborima u Hrvatskoj a isto mišljenje prevladava i u Stranci za BiH, prenosi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz" u tekstu pod naslovom "Bosanski suverenitet želi se dijeliti s drugom državom".

"Njihova (Hrvata) domovina je BiH. Hrvati nisu dijaspora. Dijaspora može biti, primjerice, Ivić Pašalić koji je otišao u Zagreb iz Hercegovine. Logično je da pravo glasa imaju oni građani Hrvatske koji žive u toj zemlji, koji tamo plaćaju porez ali su privremeno odsutni iz nekih razloga. Izvan pravne logike je da u drugoj državi glasa netko tko je rođen u BiH, tko ovdje živi i radi i tko je pripadnik konstitutivnog naroda", kazao je Tihić založivši se da se pitanje biračkog prava što prije uredi sporazumom o dvojnom državljanstvu.

Predsjednik Stranke za BiH Safet Halilović izjavio je pak kako glasovanje Hrvata iz BiH smatra anakronizmom.

"Stvaranje modela po kojemu bi na hrvatskim izborima glasali i Hrvati iz BiH nastalo je u posebno vrijeme kada je Franji Tuđmanu i Gojku Šušku, tvorcima ideje o velikoj Hrvatskoj, trebala podrška i zalaganje Hrvata iz BiH, posebno Hercegovine. Međutim to je anakrona praksa i sklona je manipulacijama. S tim se treba završiti", kazao je Halilović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙