FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown reformira policiju u BiH

SARAJEVO,31. siječnja 2005.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu iHercegovinu Paddy Ashdown objavio je u ponedjeljak odluku o novomteritorijalnom ustroju policijskih snaga u toj zemlji koja bi trebalanadići postojeće entitetske i etničke podjele.
SARAJEVO,31. siječnja 2005.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown objavio je u ponedjeljak odluku o novom teritorijalnom ustroju policijskih snaga u toj zemlji koja bi trebala nadići postojeće entitetske i etničke podjele.

Na temelju preporuka posebnog povjerenstva za preustroj policije koje je protekle godine razmatralo stanje u policijskim snagama, Ashdown je odlučio da policija u BiH ubuduće funkcionira u okviru deset regija koje će odrediti zemljopisne posebnosti i kriteriji učinkovitosti umjesto granica dvaju entiteta odnosno županija unutar Federacije BiH.

"To će biti jedinstvena i učinkovita struktura", kazao je Ashdown novinarima istaknuvši da će novi ustroj osigurati da policija reagira brže i odlučnije kada god je to potrebno.

Policijske regije u BiH ubuduće će "pokrivati" oblasti oko većih gradova poput Banje Luke, Bihaća, Mostara ili Doboja.

Najvažnijom se ipak čini odluka po kojoj će doći do objedinjavanja policije na području Sarajeva.

"Sarajevo će ubuduće imati policiju organiziranu u okviru oblasti koja točno prati prijeratne granica grada", kazao je Ashdown.

Sarajevo je sve do sada bilo pravi raj za kriminalce koji su bez većih poteškoća izmicali policijskim potjerama jednostavnim prelaženjem međuentitetske granice koja dijeli grad na temelju odredbi Daytonskog sporazuma a do sada je ograničavala i djelovanje policije.

"Stvaramo kompaktne policijske oblasti koje prelaze etničke granice", kazao je Ashdown.

Prijedlog novog teritorijalnog ustroja policije u BiH Ashdown će proslijediti državnim i entitetskim tijelima vlasti.

On je kazao da "očekuje konsenzus" oko ovog prijedloga te njegovu što bržu provedbu.

Vlasti Republike Srpske do sada su odlučno odbijale mogućnost prihvaćanja novog ustroja policije a posebice ukidanja entitetskih ministarstava unutarnjih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙