FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown: BiH prijeti velika financijska kriza

SARAJEVO,31. siječnja(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i HercegovinuPaddy Ashdown upozorio je u ponedjeljak kako toj zemlji ove godineprijeti velika financijska kriza koja može ozbiljno ugrozitifunkcioniranje cijele države.
SARAJEVO,31. siječnja(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown upozorio je u ponedjeljak kako toj zemlji ove godine prijeti velika financijska kriza koja može ozbiljno ugroziti funkcioniranje cijele države.

Govoreći u Sarajevu na sjednici Povjerenstva za reformu obrane u BiH (DRC), Ashdown je kazao kako je jedini izlaz iz nadolazeće opasnosti smanjiti troškove javne uprave te racionalizirati postojeći komplicirani i iznimno skup sustav vlasti što se odnosi i na obrambene odnosno vojne strukture.

"U sljedećim tjednima i mjesecima financijska situacija u BiH ozbiljno će se pogoršati", kazao je Ashdown pojašnjavajući kako se to odnosi na neizbježni proračunski manjak.

Prema prvim analizama koje je proveo Ashdownov ured (OHR), Federaciji BiH do rujna ove godine uzmanjkat će oko 250 milijuna konvertibilnih maraka proračunskih sredstava (oko 125 milijuna eura) dok će Republici Srpskoj nedostajati oko 130 milijuna KM (75 milijuna eura).

"To će biti velika financijska kriza", konstatirao je visoki predstavnik upozorivši kako država odnosno entiteti vrlo brzo neće biti u stanju plaćati veliki dio svojih financijskih obveza.

Kao jednu od mjera koju bi svakako valjalo poduzeti što prije ne bi li se kriza ublažila Ashdown je sugerirao ukidanje postojeća tri ministarstva obrane odnosno tri glavna stožera vojnih snaga u BiH za što se izdvaja velik novac.

Zapovjednik stožera NATO-a za BiH američki general Steven Schook kazao je kako racionalizacija obrambenih troškova također predstavlja doprinos ispunjenju jednog od vanjskopolitičkih ciljeva BiH a to je punopravno članstvo u Sjeveroatlantskom savezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙