FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 31. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 12.30 sati:
ZAGREB, 31. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

LUKSEMBURG

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks doputovao je u ponedjeljak, na čelu saborskog izaslanstva, u prvi službeni posjet Luksemburgu, najmanjoj i najbogatijoj članici te jednoj od utemeljiteljica Europske unije koja njome od 1. siječnja predsjedava 11. put.

Saborski posjet poklapa se sa sastankom danas poslijepodne hrvatskog premijera Ive Sanadera s luksemburškim kolegom po dužnosti Jeanom-Claudeom Junckerom, koji je među prioritete trenutačnog predsjedanja uvrstio dalje širenje EU, a upravo Hrvatsku istaknuo kao pozitivan primjer koji će balkanskim državama posvjedočiti da valja ustrajati u demokratizaciji kao putu za članstvo u EU.

Predsjednik Hrvatskog sabora, koji je u Luksemburg stigao na poziv predsjednika parlamenta Luciena Weilera, službene će razgovore voditi u utorak s domaćinom te s premijerom Junckerom, a u ponedjeljak će ga u audijenciju primiti Veliki Vojvoda Henri.

ZAGREB

Više od tri godine nakon potpisivanja, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i Europske unije, stupa na snagu u utorak, 1. veljače.

SSP, kojim su prvi put uspostavljeni ugovorni odnosi između EU-a i Hrvatske, potpisan je 29. listopada 2001. u Luxembourgu. Nakon potpisivanja sporazuma krenuo je proces ratifikacije u Hrvatskoj, Europskom parlamentu i parlamentima svih zemalja članica. Taj se proces otegnuo zbog nezadovoljstva pojedinih članica EU-a, u prvom redu Velike Britanije i Nizozemske, hrvatskom suradnjom s Haškim sudom. I Italiji je također dugo trebalo da ratificira taj dokument, iako nikad nije službeno istaknula razloga za otezanje pa je Rim posljednji od tadašnjih 15 zemalja članica predao ratifikacijske isprave Vijeću Europske unije.

U međuvremenu se Europska unija 1. svibnja 2004. godine proširila na deset novih zemalja, stoga je SSP trebalo prilagoditi toj činjenici. Protokol 7 o tehničkoj prilagodbi režima trgovine s proširenom Unijom parafiran je 16. travnja 2004. , a 21. prosinca je potpisan.

Iako SSP tek sada službeno stupa na snagu, njegove najvažnije odredbe počele su se primjenjivati već od 1. siječnja 2002. godine. Kako se ne bi čekalo na dovršetak procesa ratifikacije, istodobno s potpisivanjem SSP-a potpisan je Privremeni sporazum, kojim su se aktivirale trgovinske i prometne odredbe iz glavnog sporazuma.

SARAJEVO

Jednodnevna regionalna konferencija o rješavanju pitanja izbjeglica i prognanika na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore otvorena je u ponedjeljak u Sarajevu u nazočnosti resornih ministara triju država kao i predstavnika Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Na konferenciji, koja bi trebala rezultirati potpisivanjem deklaracije o regionalnom rješavanju izbjegličkih i prognaničkih pitanja uz jasno definirane rokove, Hrvatsku predstavlja ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, a SCG ministar za ljudska prava i izbjeglice Rasim Ljajić.

Ministar Kalmeta izvijestit će tijekom dana sudionike sarajevskog skupa o napretku što ga je Hrvatska ostvarila u povratku izbjeglica i prognanika njihovim prijeratnim domovima.

BAGDAD

Iračko izborno povjerenstvo priopćilo je da se prebrojavanje glasova odvija bez problema u ponedjeljak i da bi taj proces mogao trajati do 10 dana.

Dužnosnici povjerenstva procjenjuju da je na izbore u nedjelju izašlo oko osam milijuna ljudi, malo više od 60 posto registriranih birača.

"Prema onome što sam čuo iz centara u cijeloj zemlji, prebrojavanje se odvija glatko", rekao je za Reuters Farid Ayar, glasnogovornik izbornog povjerenstva.

Povjerenstvo se nada da će imati potpune rezultate u roku od tjedan dana, ali navodi da će proći barem 10 dana prije objavljivanja konačnih službenih rezultata.

BAGDAD

Vršitelj dužnosti iračkog premijera Iyad Allawi pozvao je Iračane da se ujedine nakon što su nacionalni izbori, kako je rekao, pobijedili one koji traže vlast kroz nasilje.

"Sada je vrijeme da se ujedine svi Iračani. Pozivam one koji su glasovali i one koji nisu da se ujedine", rekao je Allawi u svom prvom televizijskom obraćanju nakon parlamentarnih izbora u nedjelju.

"Teroristi su poraženi", ustvrdio je.

Allawi je rekao da će njegova prijelazna vlada voditi zemlju sve dok izabrani parlament ne izabere novu vladu.

TOKIO

Azija je u ponedjeljak pozdravila iračke povijesne izbore kao prvi korak prema demokraciji za podijeljen i okrvavljen narod, ističući da SAD sada mora iračkom narodu dozvoliti da vodi vlastitu zemlju.

"Radi se o važnom koraku prema uspostavi demokracije u Iraku", izjavio je glasnogovornik japanske vlade Hiroyuki Hosoda.

Azijski čelnici nisu propustili poručiti novoj iračkoj vladi da u svoje redove uvrsti predstavnike svih zajednica kako bi se izbjegla podjela između većinskih šijita, koji su bili pod respresijom, i manjinskih sunita koji su bili privilegirani.

CANBERRA

Na iračke je izbore reagirala i australska oporbena Laburistička stranka koja smatra da je sada vrijeme za početak povlačenja ne samo australskih već i američkih trupa iz te zemlje.

Australski premijer John Howard izbore je opisao "trijumfom hrabrosti naroda nad strahom", i odbacio mogućnost da australske trupe počnu sa žurnim povlačenjem.

Japan i Novi Zeland su pozvali novu iračku vladajuću garnituru da vlada za sve Iračane.

PEKING

Kina je izrazila nadu da će se stanje u Iraku nakon izbora stabilizirati, ali ne krije ni svoj pesimizam glede budućnosti zemlje. Peking pritom inzistira na žurnom povlačenju američkih snaga iz te zemlje.

"Izbori u Iraku su važa korak prema obnovi zemlji. Kinu raduju ti izbori i činjenica da su održani kako je i predviđeno", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kong Quan.

China Daily, kineski list na engleskom jeziku ocijenjuje da "usprkos velikom odazivu birača, nema mjesta optimizmu".

MOSKVA

Ruski tisak, međutim, nije imao lijepih riječi za nedeljne iračke parlamentarne izbore, opisavši ih "najkrvavijim u povijesti".

"Izbori u krvi: glasovanje održano, rat se nastavlja", piše Rosiskaja Gazeta.

LONDON

Do 15 britanskih vojnika izgubilo je život u nedjelju u padu vojnog transportnog zrakoplova tipa Hercules C-130 nedaleko od Bagdada za koji stručnjaci govore da je moguće da ga je prouzročio napad pobunjenika.

"Strahuje se da je 15 mrtvih", rekao je za Reuters dužnosnik britanskog ministarstva obrane nakon nesreće na dan iračkih izbora. Ostaci zrakoplova razasuti su na širem području i stručnjaci smatraju da je moguće da su ga pogodili pobunjenici.

"To bi mogla biti neprijateljska akcija", rekao je savjetnik za obranu u parlamentu Tony Mason.

MOSKVA

Palestinci polažu velike nade u ulogu Rusije u bliskoistočnom mirovnom procesu, izjavio je u ponedjeljak u Moskvi na početku razgovora s ruskim šefom diplomacije palestinski predsjednik Mahmud Abas, a prenijele su svjetske novinske agencije.

Abas, koji je izabran za palestinskog predsjednika 9. siječnja, doputovao je u nedjelju u službeni posjet Rusiji.

Abas će se također sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s koji će razgovarati o bliskoistočnom mirovnom procesu i stanju u regiji. Razgovarat će i s predsjednikom parlamenta Borisom Grizlovom i tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti Igorom Ivanovom.

Moskva smatra Abasov posjet važnim potezom u svijetlu moguće obnove pregovora između Palestinaca i Izraela, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko, a prenijela je agencija RIA Novosti.

JERUZALEM

Glavni savjetnici izraelskog premijera Ariela Sharona trebali bi se u ponedjeljak navečer u Washingtonu sastati s novom američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, objavili su izraelski mediji.

Dov Weisglass i Shalom Turdjeman, Sharonovi politički savjetnici, kao i njegov vojni ataše general Yoav Galant trebali bi razgovarati s Condoleezzom Rice.

Prema izraelskom radiju, u središtu razgovora bit će program posjeta američke državne tajnice Izraelu i palestinskim područjima 6. i 7. veljače.

Sharonovi savjetnici Condoleezzi Rice će predstaviti izvještaj o nedavnim izraelsko-palestinskim kontaktima i šansama za prekid vatre, nakon što je novi palestinski predsjednik Mahmud Abas preuzeo svoje ovlasti.

TAIPEI

Tajvanski predsjednik Chen Shui-bian osudio je u ponedjeljak Kinu zbog toga što i dalje raspoređuje rakete i usmjerava ih prema Tajvanu i pozvao je dvije strane da ostave po strani razlike i rade na postizanju punih odnosa.

U svom govoru pred parlamentom Solomonskih otoka Chen je kritizirao Kinu jer je razmjestila 706 raketa na svojoj jugoistočnoj obali s tim da se taj broj povećava za 120 raketa svake godine.

"Tajvan još uvijek živi u sjeni vojne prijetnje Kine..", rekao je Chen i izrazio je nadu da će se uz pomoć međunarodne zajednice postići normalizacija odnosa između Tajvana i Kine.

Chenov poziv na mir uslijedio je dva dana nakon što su Tajvan i Kina pokrenuli povijesne charter letove kako bi tajvanski poslovni ljudi mogli doći kući za kineske novogodišnje praznike koji počinju 9. veljače.

RIM

Vulkan Etna na Siciliji počeo je u ponedjeljak rano ujutro izbacivati pepeo kilometar u visinu iz kratera na samome vrhu vulkanske planine.

Visoki stup crnoga dima, koji se diže tisuću metara iznad planine visoke 3.300 metara, izlazi iz kratera na jugoistoku rasipajući pepeo na snježni pokrivač kojim je prekrivena Etna.

Stup dima vidi se na cijeloj jonskoj obali od Taorimine do Siracuse.

SOFIJA

Bugarska je u sjeveroistočnom dijelu zemlje zbog snježnih oborina proglasila izvanredno stanje, objavila je u ponedjeljak Civilna zaštita.

Ceste su zatvorene zbog poledice, a u području Silistra su zatvorene sve škole, dodaje se u priopćenju Civilne zaštite. Prema istom izvoru, neka su mjesta danima odsječena pa je došlo do nestašice kruha.

Također je zatvoren i aerodrom u Varni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙