FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP neće ići u predizborne koalicije

ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Čelnici HSP-a najavili su danaskako HSP na predstojećim lokalnim izborima neće ići u predizbornekoalicije, a za poslijeizbornu su suradnju, kažu, otvoreni premastrankama koje su spremne u najvećoj mjeri poduprijeti program HSP-a,dok u koaliciju ni pod kojim uvjetima ne žele sa SDSS-om.
ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Čelnici HSP-a najavili su danas kako HSP na predstojećim lokalnim izborima neće ići u predizborne koalicije, a za poslijeizbornu su suradnju, kažu, otvoreni prema strankama koje su spremne u najvećoj mjeri poduprijeti program HSP-a, dok u koaliciju ni pod kojim uvjetima ne žele sa SDSS-om.

Predsjednik Glavnog stana HSP- a Velimir Kvesić izvijestio je danas na konferenciji za novinare da su takvu odluku donijeli Glavni stan i Predsjedništvo stranke na sjednicama održanim krajem prošlog tjedna.

Kvesić je odbacio medijska nagađanja o mogućim HSP-ovim predizbornim koalicijama u različitim županijama i gradovima, ocjenjujući da "takve najave dolaze od stranaka koje se osjećaju slabo i nemoćno i žele da se HSP unaprijed obveže na izbornu suradnju".

Glavni stan imenovao je i izborni stožer za lokalne izbore na čijem je čelu predsjednik stranke Ante Đapić.

Đapić je kazao kako će poslijeizborne koalicije ovisiti isključivo o rezultatima izborima, jer, kako je kazao, HSP želi spriječiti moguće manipulacije i špekulacije u predizbornim pregovorima. Izvijestio je i da je Glavni stan donio etički kodeks vijećnika i dužnosnika HSP-a u županijama, gradovima i općinama, koji će morati potpisati svi izabrani vijećnici i dužnosnici. Članovi HSP-a koji nisu voljni potpisati taj kodeks neće moći biti HSP-ovi kandidati na lokalnim izborima, najavio je Đapić.

Pojašnjavajući stav stranačkih tijela da HSP ne želi koalirati s SDSS-om, Đapić je rekao kako je riječ o stranci čiji su pojedini članovi i dužnosnici sudjelovali u okupacijskoj vlasti u tzv. SAO Krajini.

Đapić je najavio da će HSP u idućem razdoblju inzistirati na osnivanju saborskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo preispitati zakonitost postupanja s arhivskom građom i transkriptima u Uredu Predsjednika.

Osnivanje povjerenstva nije u koliziji s kaznenom prijavom, jer je riječ o prijavi falsifikata brijunskih transkripata, koju su Državnom odvjetništvu podnijeli odvjetnici generala Ante Gotovine prije četiri mjeseca, rekao je Đapić.

Đapić je neprihvatljivom ocijenio i najavu osnivanja zajedničke hrvatsko-slovenske povijesne komisije te se zauzeo da se granična pitanja sa Slovenijom riješe u postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Usprotivio se najavama izmjene izbornog zakonodavstva kojom bi se oduzelo pravo glasa dijaspori i Hrvatima u BiH.

Đapić smatra da manipulacije na proteklim predsjedničkim izborima nisu dovoljan razlog da bi se dovela u pitanje stečena prava dijaspore i Hrvata u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙