FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši britanski ministar kulture otkrio da 17 godina boluje od AIDS-a

LONDON, 30. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Bivši britanski ministarkulture Chris Smith otkrio je britanskom tisku da je HIV pozitivanproteklih 17 godina.
LONDON, 30. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Bivši britanski ministar kulture Chris Smith otkrio je britanskom tisku da je HIV pozitivan proteklih 17 godina.

Chris Smith (53), jedan od prvih britanskih političara koji je još 1984. javno obznanio da je homoseksualac, za list "Sunday Times" je izjavio kako je odlučio otkriti svoju bolest nakon što je bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela rekao da mu je sin umro od AIDS-a.

"Ono što je Nelson Mandela izjavio jako je utjecalo na mene. On je govorio kako se nitko ne bi trebao sramiti AIDS-a i da bi na tu bolest trebalo gledati kao na svaku drugu. To je hrabro i ispravno", ustvrdio je Smith.

Smith, koji je od 1997. do 2001. bio britanski ministar kulture, kaže da o svojoj bolesti nije izvijestio premijera Tonya Blaira, te da se planira povući iz britanskog parlamenta, u kojemu 'brani boje' vladajuće Laburističke stranke, i to nakon idućih izbora najavljenih u svibnju.

"Nisam osjetio potrebu da o bolesti govorim ljudima, izuzev nekolicini, jer AIDS ni na koji način nije utjecao na moj posao", rekao je.

AIDS mu je prvi put dijagnosticiran 1987.

"Kada sam prvi put čuo da imam AIDS, bio sam jako zabrinut jer se ta bolest gotovo i ne može liječiti, ali sam imao sreće da sam rano podvrgnut AZT-u (lijeku)", kazao je Smith, dodavši kako održava zdravlje kombinacijom lijekova i prehrane.

Inače, Mandela je nedavno izvijestio da je njegov jedini preživjeli sin, 54-godišnji Makgatho, 6. siječnja umro od AIDS-a, te pozvao na snažniju borbu protiv te bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙