FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Etiopija uvodi besplatne antiretrovirusne lijekove za AIDS

ADDIS ABEBA, 24. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Etiopija, jedna odnajsiromašnijih zemalja na svijetu koja je ujedno ima i veliki brojoboljelih od HIV-a i AIDS-a, u ponedjeljak je počela besplatno davatikoktele antiretrovirusnih lijekova za 320.000 oboljelih, a terapija ćetrajati do 2008. godine
ADDIS ABEBA, 24. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Etiopija, jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu koja je ujedno ima i veliki broj oboljelih od HIV-a i AIDS-a, u ponedjeljak je počela besplatno davati koktele antiretrovirusnih lijekova za 320.000 oboljelih, a terapija će trajati do 2008. godine

Lijekovi se sponzoriraju uglavnom iz hitnog plana za pomoć oboljelima od AIDS-a koju sponzoriraju Sjedinjene Države. Planom koji se počeo realizirati 2003. predviđena je svota od 15 milijardi dolara s ciljem sprječavanja širenja pandemije u 14 uglavnom afričkih zemalja.

Etiopija će, sa 1,5 milijuna zaraženih od 70 milijuna stanovnika, za 2005. godinu primiti 17 milijuna dolara, izjavio je američki veleposlanik u Etiopiji Aurelia Brazeal. Do sada je isplaćena samo manja svota.

Dosadašnji napori da se spriječi širenje bolesti doveli su do toga da se broj zaraženih sa 6,6 posto u odnosu na broj stanovnika tijekom prošle godine smanjio na 4,4 posto, izvijestilo je etiopsko ministarstvo zdravstva.

U skladu s novom inicijativom programi za sprječavanje širenja bolesti fokusirat će se na ruralna područja u kojima je zaraženo 2,6 posto ukupnog stanovništva no broj zaraženih stalno raste. U gradskim područjima zaraženo je 12,6 posto stanovnika no njihov broj svakodnevno se smanjuje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙