FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 28. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 12.30 sati:
ZAGREB, 28. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

GAZA

Islamistička militantna skupina Hamas osvojila je gotovo dvotrećinsku većinu na prvim izborima za gradska vijeća u pojasu Gaze, zadavši udarac palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu, pokazuju neslužbeni rezultati objavljeni u petak.

Na izborima za 118 mjesta u deset vijeća, Hamasova lista osvojila je 65 posto glasova prema 30 posto koliko je dobio Abbasov pokret Fatah i njegovi saveznici. Nekoliko mandata osvojili su neovisni kandidati.

Abbas pokušava od militanata ishoditi prekid četverogodišnjeg nasilja i spriječiti politički vakuum u Gazi nakon što se izraelski vojnici i doseljenici povuku ove godine prema planu razdvajanja izraelskog premijera Ariela Sharona.

Na izbore je izašlo više od 80 posto birača, znatno više nego na predsjedničke izbore na kojima je Abbas naslijedio preminulog Jasera Arafata.

GAZA

Razmještaj oko 2.000 palestinskih policajaca na jugu pojasa Gaze završio je u petak ujutro bez incidenata, potvrdio je šef pogranične službe general Mohammad Rajab.

Palestinski policajci zauzeli su položaje na nekoliko kontrolnih točaka te su počeli s patrolama u južnom dijelu pojasa Gaze obilazeći naselja Deir el-Balah, Khan Younes i Rafah, rekao je Rajab. "Naša je misija spriječiti nasilje i napade", istaknuo je, pojasnivši kako su palestinske snage razmještene duž egipatske granice.

I izraelska vojska nastavit će s kontrolom granične linije kako bi se spriječila doprema oružja iz smjera Egipta tunelima što su ih navodno napravili Palestinci. U skladu s odredbom predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa, nakon dogovora o razdoblju mira što ga je zaključio s predstavnicima radikalnih organizacija, među kojima je i Hamas, prošli je tjedan i u sjevernom dijelu pojasa Gaze razmješteno oko 2.000 pripadnika palestinskih snaga sigurnosti.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u interviewu za izraelski dnevnik "Jerusalem Post" koji je objavljen u petak ponovio mogućnost da njegova zemlja proda rakete Siriji unatoč upozorenjima Izraela i Sjedinjenih Država.

"Kad govorimo o snabdjevanju oružjem jedne zemlje u regiji Bliskog istoka to snabdjevanje treba biti shvaćeno kao potpora obrambenim kapacitetima kao što je slučaj sa Sirijom", rekao je Putin u tom interviewu kojeg je dao u Krakovu u Poljskoj.

No, istaknuo je da njegova zemlja namjerava zadržati ravnotežu snaga u regiji. "Znamo koje su naše odgovornosti. Nismo poduzeli ni jednu mjeru koja dovodi u pitanje tu ravnotežu i nastavit ćemo slijediti taj model i u budućnosti", rekao je ruski predsjednik.

Dodao je da Moskva nema namjeru uvoditi oružje na Bliski istok "koje mogu upotrebljavati teroristi ili može biti predano nekontroliranim teroristima".

BAGDAD

Iračani koji žive u izgnanstvu u raznim dijelovima svijeta u petak ujutro su počeli glasati, a prva su birališta otvorena rano ujutro u Australiji, prenose agencije.

Na izbornim popisima Iračana koji će glasati izvan domovine nalazi se 280.000 imena, izvijestila je u srijedu Međunarodna organizacija za migracije zadužena za nadzor izbora, odnosno za provedbu Programa glasovanja Iračana izvan domovine (OCV).

Irački birači glasaju na 74 biračka mjesta u Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Iranu , Nizozemskoj, Švedskoj, Siriji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sjedinjenim Državama i u Jordanu. Birališta će u predstojeća tri dana biti otvorena od 7 do 17 sati po lokalnom vremenu. Prvi su na birališta jutros izašli Iračani u Australiji.

Program OCV trajat će do nedjelje, kada će se izbori održati u samome Iraku. Međunarodna organizacija za migracije provodi spomenuti program u ime Neovisnog iračkog izbornog povjerenstva.

BAGDAD

Uoči predstojećih izbora koji će se u Iraku održati u nedjelju u zemlji se nastavljaju napadi i ubojstva, čije su najčešće mete iračka policija i vojska.

U eksploziji automobila bombe blizu policijske postaje u južnome Bagdadu u petak su poginula četiri civila. Gerilci su detonirali nekoliko bombi u školskim zgradama koje će biti upotrijebljene kao biračka mjesta.

Od četvrtka navečer u gradovima sjeverno od Bagdada napadnuto je šest biračkih mjesta pri čemu je poginuo jedan irački policajacac, a ozlijeđeno je dvoje civila.

Od početka tjedna gerilci su napali četrdesetak biračkih mjesta, posebno sjeverno od glavnoga grada gdje su militantne skupine posebno aktivne. Islamističke skupine, među kojima i ona Abu Musaba al-Zarqawija stalno prijete napadima na birače i kandidate

WASHINGTON

Američki će vojnici napustiti Irak ukoliko irački čelnici koji će biti izabrani 30. siječnja zatraže njihovo povlačenje, rekao je u petak američki predsjednik George Bush u intervjuu objavljenom u The New York Timesu.

Također je kazao kako se nada da će od američkih vojnika biti zatraženo da "ostanu u Iraku zbog pružanja pomoći". "Čini mi se da većina iračkih čelnika shvaća kako su koalicijske vojne snage ondje ipak potrebne", bar dok iračke vojne snage ne budu same u stanju pružati čvrst otpor.

Na pitanje novinara hoće li se američki vojnici povući ako nova iračka uprava od njih to zatraži predsjednik je odgovorio: "Da, apsolutno. Riječ je o suverenoj vladi."

KAIRO

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je u petak da Irak još nije spreman za izbore.

Neke sunitske skupine bojkotiraju nedjeljne izbore za nacionalnu skupštinu, pa se očekuje da če irački Kurdi i šijiti, podređeni pod režimom Sadama Huseina, dominirati na izborima.

"Demokratksi izbori podrazumjevaju participaciju svih građana Iraka. Činjenica da se velik dio stanovništva protivi izborima ukazuje na to da uvjeti još nisu sazreli", rekao je Assad za arapski list al-Hayat.

Po njegovim riječima, Sirija je ponajviše zabrinuta zbog mogućeg raspada zemlje.

Sjedinjene Države tvrde da strani borci ulaze u Irak iz Sirije i traži od službenog Damaska da poboljša kontrolu granice.

SYDNEY

Australac koji je bio zatočen u američkoj bazi u Guantanamu na Kubi, Mamduh Habib pušten je na slobodu u petak po dolasku u zračnu luku u Sydneyu, izvijestio je javni tužitelj Philip Ruddock.

Habib je u Guantanamu proveo gotovo tri godine zbog sumnje da je imao veze s terorističkim organizacijama. "On je sada slobodan čovjek", rekao je okupljenim novinarima Ruddock.

48-godišnji Habib, egipatskog je podrijetla, a u Guantanamo je odveden u svibnju 2002. Optužen je za suradnju s terorističkom organizacijom Al-Qaidom u Pakistanu te zbog navodnih saznanja o napadima na SAD 11. rujna 2001. Dužnosnici američkog ministarstva obrane nedavno su izvijestili kako će Habib biti pušten te da protiv njega neće biti pokrenut sudski proces.

HELSINKI

Bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari nastavit će u petak drugi dan posredovati u konzultacijama između izaslanstva indonezijske vlade i predstavnika pobunjenika iz pokrajine Aceh, izvijestili su službeni izvori.

"Danas je drugi dan konzultacija", rekla je za France presse glasnogovornica nevladine organizacije Inicijativa za rješenje krize (CMI) Maria-Elena Cowell, koju predvodi bivši finski predsjednik.

Ahtisaari je u četvrtak odvojeno razgovarao s predstavnicima obaju izaslanstava, a glasnogovornica Cowell je u petak izjavila kako je tijekom dana predviđen izravan razgovor obiju strana.

Glavni cilj sastanka bit će konkretizirati dogovor o prekidu vatre, postignut nakon razornih tsunamija u kojima je u Indoneziji prije mjesec dana život izgubilo 230.000 ljudi, od toga najviše u pokrajini Aceh.

DŽAKARTA/MANILA

Četrdeset islamističkih pobunjenika na Filipinima, među kojima su dva pripadnika indonezijske skupine Jamaah Islamiyah, poginulo je u zračnom napadu izvedenom u četvrtak na mjesto gdje su se trebale sastati dvije skupine islamista, objavila je u petak vojska.

Filipinska je vojska, međutim, priznala da je pronašla samo jedno tijelo i da ne može potvrditi identitet ubijenih indonezijskih islamista. Napad je pokrenut nakon informacija prema kojima su se trebali sastati vođa regionalne ekstremističke organizacije Abu Sayyafa, Khadaffy Janjalani, i trojica čelnika indonezijske skupine Jamaah Islamiyah.

Indonezijska je policija u petak potvrdila da je pripadnik Jamaah Islamiyah Dulmatin, koji je navodno poginuo u napadu na Filipinima, otišao na to područje još sredinom 2003. godine. Dulmatina se povezuje s terorističkim napadom izvedenim u listopadu 2002. na Baliju gdje je poginulo 200 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙