FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan sporazum o suradnji HBOR-a i hrvatskih izvoznika

ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Potpisan sporazum o suradnji HBOR-ai hrvatskih izvoznika
ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Potpisan sporazum o suradnji HBOR-a i hrvatskih izvoznika

HINA - Financijski servis

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev i predsjednik udruge Hrvatski izvoznici (HIZ) Darinko Bago potpisali su danas Sporazum o suradnji na promicanju hrvatskog izvoza.

Tom je prilikom Bago istaknuo kako je riječ o prvom u nizu sporazuma koje HIZ planira potpisati s nizom institucija i udruga koje mogu pridonijeti povećanju i razvoju izvoza, poput Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Konfederacija hrvatske industrije i poduzetnika ili resornih ministarstava.

Zabrinjavajući podatak da je do 2003. hrvatski izvoz po stanovniku iznosio 1.100 dolara, u Sloveniji 4.000 USD, a u Irskoj čak 22 tisuće USD, kazao je Bago, govori da Hrvatska mora ozbiljno poraditi na afirmaciji onih područja djelovanja koji osiguravaju blagostanje.

No, blagostanje nije izvedivo bez izvoza, jer bez otvaranja novih tržišta nema niti napretka cjelokupnog gospodarstva, a u Hrvatskoj se trenutno od oko 67 tisuća registriranih poduzetnika 'akvitnim izvoznicima' može nazvati njih svega 3.140, zaključio je Bago.

Sporazum je potpisan u sklopu tribine HIZ-a pod nazivom "HBOR: financiranje izvoza", na kojoj je predstavnicima 70-ak hrvatskih tvrtki predsjednik Uprave HBOR-a predstavio projekte i programe koje ta banka nudi izvoznicima, kao i rezultate Programa kreditiranja priprema izvoza te izvoza roba u 2004. godini.

Kovačev je naglasio i kako je HBOR do sada potpisao 27 međunarodnih sporazuma o suradnji s 26 izvozno-kreditnih agencija te s Agencijom za multilateralno osiguranje investicija Svjetske banke (MIGA), temeljem koje se i reosiguravaju police osiguranja kod ulaganja hrvatskih tvrtki u inozemstvo.

Temeljem tog sporazuma MIGA ujedno izdaje i garancije stranim ulagačima u Hrvatsku s ciljem privlačenja stranih ulaganja u strateške sektore od nacionalnog interesa, a radi postizanja većeg izvoza i zapošljavanja, kazao je Kovačev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙