FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija planira porezne poticaje za high-tech industriju

MOSKVA, 14. siječnja 2005. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putinobjavio je da ruska vlada namjerava u 10 specijalnih gospodarskih zonauspostaviti nove tehnološke parkove koji bi trebali izvući korist izporeznih olakšica i smanjenih carina na uvezenu opremu, prenose ruskimediji.
MOSKVA, 14. siječnja 2005. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da ruska vlada namjerava u 10 specijalnih gospodarskih zona uspostaviti nove tehnološke parkove koji bi trebali izvući korist iz poreznih olakšica i smanjenih carina na uvezenu opremu, prenose ruski mediji.

Novi tehnološki parkovi središnji su dio ambicioznog plana Kremlja koji bi do 2010. trebao osigurati ruskom gospodarstvu poziciju među vodećih 10 svjetskih gospodarstava, oslonjenih na visoku tehnologiju.

Kako bi postigla taj cilj, Rusija će u sljedećih pet godina uložiti 645 milijuna dolara u sektor informatičke tehnologije, objavio je ruski ministar za informatičku tehnologiju i komunikacije Leonid Reiman, koji je pratio ruskog predsjednika Putina na sastanku vlade u Akademgorodoku, znanstvenom centru u blizini Novosibirska.

"Realizacija tog programa trebala bi osigurati porast obujma tržišta informatičke tehnologije na 40 milijardi dolara a proizvodnja razvijene tehnologije trebala činiti pet posto ruskog BDP-a", najavio je ministar Reiman.

Kako bi potaknuo privatne poduzetnike da ulažu u parkove koji će biti u vlasništvu države, ministar za gospodarski razvoj i trgovinu German Gref najavio je niz poreznih olakšica, uključujući izuzeće od plaćanja poreza za opremu za proizvodnju proizvoda namijenjenih izvozu.

Porezne olakšice mogle bi obuhvatiti niže poreze na imovinu i profit, pri čemu bi porezna stopa na profit mogla iznositi 25 posto standardne porezne stope.

Gref ipak napominje da će kompanije u specijalnim zonama svake tri godine biti podvrgnute poreznim inspekcijama a kršenje poreznih zakona moći će za sobom povući oduzimanje dozvole za rad u zoni. Ministar napominje da će odgovarajući prijedlog zakona biti podnesen ruskoj vladi najkasnije do ožujka ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙