FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jukos suspendirao neke ugovore o izvozu; Mol prebacio ugovor na Lukoil

MOSKVA, 20. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Ruski naftni div Jukoskasno u srijedu suspendirao je neke ugovore za izvoz sirove nafte,navevši mađarski Mol da svoj dugoročni ugovor prebaci na konkurentniLukoil, no trgovci drže da takav potez neće smanjiti ukupne ruskeisporuke nafte.
MOSKVA, 20. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Ruski naftni div Jukos kasno u srijedu suspendirao je neke ugovore za izvoz sirove nafte, navevši mađarski Mol da svoj dugoročni ugovor prebaci na konkurentni Lukoil, no trgovci drže da takav potez neće smanjiti ukupne ruske isporuke nafte.

Jukosov dio poslovanja za trgovinu sa sjedištem u Ženevi Petroval proglasio je višu silu prema ugovornoj klauzuli koja pokriva okolnosti koje nije moguće kontrolirati. Porezne vlasti prodale su Jukosovu glavnu proizvodnu jedinicu prošli mjesec, ostavivši kompaniju bez nafte za ispunjenje ugovornih obveza.

"Objavili smo upozorenje o višoj sili za neke stare ruske dugoročne ugovore o izvozu sirove nafte, počevši od siječnja", izjavio je predstavnik Petrovala. "Ono se ne odnosi na sve ugovore".

Mađarski Mol je objavio da je potpisao petogodišnji ugovor s ruskim Lukoilom za godišnje isporuke od pet milijuna tona sirove nafte u Mađarsku i Slovačku. "Morali smo zajamčiti sigurnost isporuka za Mađarsku pa smo poduzeli korake nakon Jukosove objave", kazao je dužnosnik Mola.

Jukos je podmirivao svojim isporukama više od polovine uvezene nafte u Slovačkoj i Mađarskoj, što je svakoj po 350 tisuća tona mjesečno, a Poljskoj trećinu nafte iz uvoza, odnosno 500 tisuća tona na mjesec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙