FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački vanjskotrgovinski višak rekordnih 155,6 mlrd eura

WIESBADEN, 18. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački vanjskotrgovinskivišak za prošlu godinu procjenjuje se u visini rekordnih 155,6milijardi eura uslijed rekordne vrijednosti izvoza, kazali sudužnosnici njemačke vlade u utorak.
WIESBADEN, 18. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački vanjskotrgovinski višak za prošlu godinu procjenjuje se u visini rekordnih 155,6 milijardi eura uslijed rekordne vrijednosti izvoza, kazali su dužnosnici njemačke vlade u utorak.

Predstavljajući cjelogodišnje procjene temeljene na podacima za prvih 11 mjeseci 2004., Savezni statistički ured je objavio da je projicirani trgovinski višak za 19,8 posto veći u odnosu na rekordnih 129,9 milijardi eura, koliko je iznosio u 2003.

Procjenjuje se da je njemački izvoz dosegao vrijednost od 731 milijardu eura, što je za 10 posto više u odnosu na 2003., dok je uvoz istodobno uvećan za 7,7 posto na 664,5 milijardi eura, podaci su toga ureda.

Kao znak da su njemački izvoznici ostvarili dobre rezultate unatoč učincima jačanja eura koji je poskupio njihove proizvode, statistički ured objavio je da je njemački izvoz u treće zemlje izvan regije eurozone lani uvećan za 10,4 posto. Unutar eurozone, izvoz je porastao 10,3 posto, podaci su toga ureda.

Uvoz iz trećih zemalja istodobno je uvećan 9,8 posto, što je stopa rasta koja nadmašuje ukupno povećanje uvoza, pokazujući da je jači euro pomogao stimulirati kupovine u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙