FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 28. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 28. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

BAGDAD

Iračani koji žive u izgnanstvu u raznim dijelovima svijeta u petak ujutro su počeli glasati, a prva su birališta otvorena rano ujutro u Australiji, prenose agencije.

Na izbornim popisima Iračana koji će glasati izvan domovine nalazi se 280.000 imena, izvijestila je u srijedu Međunarodna organizacija za migracije zadužena za nadzor izbora, odnosno za provedbu Programa glasovanja Iračana izvan domovine (OCV).

Irački birači glasaju na 74 biračka mjesta u Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Iranu , Nizozemskoj, Švedskoj, Siriji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sjedinjenim Državama i u Jordanu. Birališta će u predstojeća tri dana biti otvorena od 7 do 17 sati po lokalnom vremenu. Prvi su na birališta jutros izašli Iračani u Australiji.

Program OCV trajat će do nedjelje, kada će se izbori održati u samome Iraku. Međunarodna organizacija za migracije provodi spomenuti program u ime Neovisnog iračkog izbornog povjerenstva.

BAGDAD

Uoči predstojećih izbora koji će se u Iraku održati u nedjelju u zemlji se nastavljaju napadi i ubojstva, čije su najčešće mete iračka policija i vojska.

U eksploziji automobila bombe blizu policijske postaje u južnome Bagdadu u petak su poginula četiri civila. Gerilci su detonirali nekoliko bombi u školskim zgradama koje će biti upotrijebljene kao biračka mjesta.

Od četvrtka navečer u gradovima sjeverno od Bagdada napadnuto je šest biračkih mjesta pri čemu je poginuo jedan irački policajacac, a ozlijeđeno je dvoje civila. "Irački policajac poginuo je u napadu nepoznate naoružane skupine u mjestu Kirkuk", rekao je za France presse pukovnik Adel Ibrahim.

U napadu na drugo biračko mjesto u Al-Duru ozlijeđen je jedan civil, a istočno od Tikrita u napadu granatom na biračko mjesto ozlijeđeno je još jedan civil. U ostala tri napada na birališta u sjevernom Iraku nije bilo ljudskih žrtava.

Od početka tjedna gerilci su napali četrdesetak biračkih mjesta, posebno sjeverno od glavnoga grada gdje su militantne skupine posebno aktivne. Islamističke skupine, među kojima i ona Abu Musaba al-Zarqawija stalno prijete napadima na birače i kandidate

GAZA

Razmještaj oko 2.000 palestinskih policajaca na jugu pojasa Gaze završio je u petak ujutro bez incidenata, potvrdio je šef pogranične službe general Mohammad Rajab.

Palestinski policajci zauzeli su položaje na nekoliko kontrolnih točaka te su počeli s patrolama u južnom dijelu pojasa Gaze obilazeći naselja Deir el-Balah, Khan Younes i Rafah, rekao je Rajab. "Naša je misija spriječiti nasilje i napade", istaknuo je, pojasnivši kako su palestinske snage razmještene duž egipatske granice.

I izraelska vojska nastavit će s kontrolom granične linije kako bi se spriječila doprema oružja iz smjera Egipta tunelima što su ih navodno napravili Palestinci. U skladu s odredbom predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa, nakon dogovora o razdoblju mira što ga je zaključio s predstavnicima radikalnih organizacija, među kojima je i Hamas, prošli je tjedan i u sjevernom dijelu pojasa Gaze razmješteno oko 2.000 pripadnika palestinskih snaga sigurnosti.

WASHINGTON/NEW YORK

Odbor Ujedinjenih naroda za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW) ocijenio je u četvrtak da Hrvatska još uvijek ima seksističke zakone i da se u hrvatskom društvu održavaju stereotipi o inferiornosti žena.

Stručnjaci CEDAW-a razmotrili su izvješća koja su im podnijele osam zemalja članica - Hrvatska, Alžir, Gabon, Italija, Laos, Paragvaj, Samoa i Turska.

U svih osam zemalja pronađeni su negativni stereotipi o ženama "bilo da se radi o tradicionalnoj praksi, patrijarhalnim strukturama ili stavovima o pravim ženskim i muškim ulogama u obitelji i društvu", rekla je Manolo.

Odbor je navedenim zemljama dao detaljne preporuke kako da poprave određene zakone, povećaju broj žena u javnim službama, osiguraju stipendije za obrazovanje žena na područjima na kojima tradicionalno nisu nazočne te za obuku policije i zdravstvenih radnika za potporu ženama žrtvama nasilja.

Hrvatska je za kratko vrijeme postigla veliki napredak u jamčenju formalne jednakosti spolova, ali je sada izazov kako postići stvarnu jednakost, zaključili su stručnjaci CEDAW-a razmatrajući izvješće šefice hrvatskog Ureda za jednakost spolova Helena Štimac-Radin.

WASHINGTON

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je u četvrtak milijardu dolara prilagodljivog zajma za potporu programa Energetske zajednice jugoistočne Europe usmjerenog na integraciju energetskih sustava zemalja regije u energetsko tržište Europske unije, priopćila je Svjetska banka.

U priopćenju se dodaje kako će stvaranje područja bez unutarnjih granica za energiju pridonijeti gospodarskom razvitku i društvenom napretku u regiji.

Na stvaranju Energetske zajednice jugoistočne Europe radi se slijedom Atenskog memoranduma o razvijanju regionalnog energetskog tržišta potpisanog u prosincu 2003., a potpisivanje međunarodnog sporazuma o tome očekuje se sredinom lipnja 2005. Uspostavljena je i organizacija koja radi na provedbi Atenskog memoranduma i budućeg Sporazuma.

Osim Svjetske banke Energetsku zajednicu podupiru i Europska banka za obnovu i razvitak, Europska investicijska banka, Njemačka razvojna banka, Američka agencija za međunarodni razvitak, Kanadska agencija za međunarodni razvitak te vlade Francuske, Grčke, Italije i Švicarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙