FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WEF: Borba protiv siromaštva svjetski prioritet u 2005.

ŽENEVA, 12. siječnja 2005. (Hina) - Građani u svijetu i svjetskičelnici slažu se da bi prioritetni zadatak političara u 2005. trebalobiti suzbijanje ekstremnog siromaštva i gladi, pokazuju ankete "Glasnaroda" i "Glas čelnika", koje su uoči godišnjeg zasjedanja u Davosupo narudžbi Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) proveli GallupInternational i Weber Shandwick.
ŽENEVA, 12. siječnja 2005. (Hina) - Građani u svijetu i svjetski čelnici slažu se da bi prioritetni zadatak političara u 2005. trebalo biti suzbijanje ekstremnog siromaštva i gladi, pokazuju ankete "Glas naroda" i "Glas čelnika", koje su uoči godišnjeg zasjedanja u Davosu po narudžbi Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) proveli Gallup International i Weber Shandwick.

Anketa Gallup Internationala obuhvatila je više od 60 tisuća građana u 50 zemalja i pokazuje da 14 posto njih vjeruje da bi prioritet svjetskih čelnika u 2005. trebalo biti suzbijanje ekstremnog siromaštva i gladi. Podjednako veliki udio ispitanika drži da bi globalni prioritet trebao biti rat protiv terorizma, a kao važna zadaća svjetskih čelnika definirano je smanjivanje ratnih i oružanih sukoba (13 posto ispitanika) i poticanje gospodarskog rasta (također 13 posto).

Nasuprot navedenim prioritetima, daleko manje značenje pripisano je socijalnim pitanjima poput promicanja ravnopravnosti žena, poboljšanja stanja ljudskih prava i borbe protiv AIDS-a i ostalih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Pritom je zanimljiva pojedinost da različite regije definiraju različite prioritete, pa građani zapadnoeuropskih zemalja (njih 17 posto) važnijim smatraju smanjivanje ratnih i oružanih sukoba dok je u Latinskoj Americi fokus nedvosmisleno (30 posto ispitanika) usmjeren na eliminaciju ekstremnog siromaštva i gladi.

Čelnici iz područja politike, gospodarstva, znanosti, građanskog društva i medija također su u okviru ankete "Glas čelnika", koju je proveo Weber Shandwick, na vrh popisa prioriteta u 2005. uvrstili razvoj globalnog partnerstva kako bi se pomoglo siromašnim i nerazvijenim zemljama (32 posto) i eliminaciju ekstremnog siromaštva i gladi (30 posto ispitanika).

Pritom je veći udio korporacijskih čelnika (35 posto) ocijenio da bi glavni prioritet u 2005. trebao biti razvoj globalnog partnerstva u odnosu na 26 posto ispitanika iz nekorporacijskih sektora. Taj je odnos obrnut kada je u pitanju suzbijanje ekstremnog siromaštva i gladi koje je važnije čelnicima iz nekorporacijskih sektora (navelo ga je 33 posto ispitanika) nego korporacijskim čelnicima (28 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙