FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki senat potvrdio Condoleezu Rice za državnu tajnicu

WASHINGTON,26. siječnja(Hina) - Američki Sneat potvrdio je u srijeduvelikom većinom glasova Condoleezzu Rice za novu državnu tajnicu.
WASHINGTON,26. siječnja(Hina) - Američki Sneat potvrdio je u srijedu velikom većinom glasova Condoleezzu Rice za novu državnu tajnicu.

Senat je glasovao s 85 za i 13 glasova protiv za potvrdu Condoleezze Rice koja će na mjestu državnog tajnika zamijeniti Colina Powella kao prva crnkinja koja će voditi američku vanjsku politiku.

Očekuje se da će Rice nakon polaganja prisege već u četvrtak preuzeti State Department.

Iako njezino potvrđenje nikad nije došlo u sumnju, demokrati su u Senatu iskoristili prigodu da napadnu Rice i predsjednika Busha optužujući ih da su obmanjivali Kongres i američki narod opravdavajući napad na Irak oružjem masovnog uništavanja u rukama Sadama Huseina koje kasnije nije nađeno.

Oni su također iznosili da je Rice zajedno s Bushom odgovorna za loše vođenje iračke operacije suočene sa snažnom pobunom te za uvlačenje SAD-a u rat koji je ugrozio napore u borbi protiv globalnog terorizma.

Dvanaest senatora demokrata i jedan neovisni glasali su protiv Rice, ali je 30 demokrata zajedno s republikanskom većinom glasalo za nju. Među demokratima koji su bili protiv Rice bila su i poznata imena poput senatora Edwarda Kennedyja i Johna Kerryja, koji je prošle godine izgubio predsjedničke izbore protiv Busha.

Rice, 50, je protekle četiri godine bila savjetnica za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući i drži se da je osoba od povjerenja predsjednika Busha. Ona je jedan od ključnih arhitekata američke politike u Iraku i borbi protiv terorizma.

Premda je potvrđena s velikom većinom glasova Senata, protiv Rice je glasovalo više senatora nego protiv bilo kojeg američkog državnog tajnika od Drugog svjetskog rata. Drugi državni tajnici koji su iskusili značajno protivljenje su bili Henry Kissinger protiv kojeg je 1973. glasovalo sedam senatora, i Alexander Haig protiv kojeg je 1981. bilo njih šest.

Pred Riceovom stoje važne zadaće stabilizacije i demokratizacije Iraka, poboljšanja odnosa s europskim saveznicima pokvarenih ratom u Iraku, obnova mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca te nastojanje da se obuzdaju nuklearne ambicije Irana i Sjeverne Koreje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙