FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bill Gates donirao 750 milijuna dolara za cjepljenje djece

LONDON, 24. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Kampanja prikupljanjasredstava kako bi se osiguralo cjepivo za milijune djece u siromašnimzemljama dobila je novčanu injekciju vrijednu milijardu dolara odBilla Gatesa, osnivača tvrtke Microsoft, i norveške vlade.
LONDON, 24. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Kampanja prikupljanja sredstava kako bi se osiguralo cjepivo za milijune djece u siromašnim zemljama dobila je novčanu injekciju vrijednu milijardu dolara od Billa Gatesa, osnivača tvrtke Microsoft, i norveške vlade.

Donacije su pristigle uoči godišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskom Davosu, na čijem je dnevnom redu među prioritetna pitanja stavljena i dostupnost zdravstvene zaštite. Donatori se nadaju da će to potaknuti i druge slične priloge.

Svake godine u siromašnim zemljama umire više od dva milijuna ljudi jer nisu dobili cjepiva koja se u industrijaliziranim zemljama smatraju uobičajenim dijelom zdravstvene zaštite.

Kako bi smanjila tu razliku, Zaklada Bill i Melinda Gates priopćila je da će tijekom deset godina dati 750 milijuna dolara Globalnom savezu za osiguravanje cjepiva i imunizaciju (GAVI), dok je Norveška obećala dati 290 milijuna dolara tijekom sljedećih pet godina.

Novčani prilog zaklade Gatesovih i norveške vlade povećali su sredstva koje su u tu svrhu od 1999. godine prikupile neprofitne organizacije na 2,3 milijarde dolara, što je dojmljiv iznos ali još uvijek nedovoljan da se osigura potpuna dostupnost cjepiva. U zemljama u razvoju svake godine bez mogućnosti osnovne imunizacije ostane 27 milijuna djece, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je potrebno osigurati 8-12 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙