FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sredstvima Zaklade HAZU sufinancirat će se 56 projekta

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Sredstvima Zaklade Hrvatskeakademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u ukupnom iznosu od gotovomilijun kuna sufinancirat će za prošlu godinu 56 projekata koji seodnose na nakladničku djelatnost na području znanosti i umjetnosti,organiziranje znanstvenih skupova, razvijanje znanstvenoistraživačkogai umjetničkoga rada te otkup umjetnina.
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Sredstvima Zaklade Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u ukupnom iznosu od gotovo milijun kuna sufinancirat će za prošlu godinu 56 projekata koji se odnose na nakladničku djelatnost na području znanosti i umjetnosti, organiziranje znanstvenih skupova, razvijanje znanstvenoistraživačkoga i umjetničkoga rada te otkup umjetnina.

Iznos od gotovo milijun kuna sredstva su koje je Upravni odbor Zaklade HAZU dodijelio nakon provedenoga šestog javnog natječaja i to, u skladu sa Statutom Zaklade, od kamata na glavnicu Zaklade koja sada iznosi gotovo tri milijuna eura, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare u palači Akademije predsjednik Upravnoga odbora Zaklade akademik Velimir Neidhardt.

S najviše sredstava, odnosno s gotovo pola milijuna kuna, sufinancirat će se 27 izdavačkih projekata za neobjavljena djela na području znanosti i umjetnosti, dok je približno 300.000 kuna raspodijeljeno za organiziranje 18 znanstvenih skupova.

Za razvijanje znanstvenoistraživačkoga i umjetničkoga rada sredstva u ukupnome iznosu od gotovo 162.000 kuna dobilo je osam projekata, a za otkup umjetnina sufinancirat će se dva projekta u iznosu od po 20.000 kuna.

Sredstvima Zaklade HAZU za 2004. neće se sufinancirati ni jedan projekt u području značajnih dostignuća.

Akademik Neidhardt rekao je da je na šesti natječaj stiglo 145 prijedloga ukupno "teških" deset milijuna kuna, što je deset puta više od iznosa koji je Zaklada mogla izdvojiti za proteklu godinu. Podsjetio je da se projekti koji će se sufinancirati odabiru tako da nadležni razredi HAZU, nakon što razmotre sve predložene projekte, predlažu prioritetnu listu koja je Upravnome odboru Zaklade temelj za konačnu odluku.

Ravnatelj Zaklade dr. Slobodan Kaštela izvijestio je da će se novi, sedmi po redu, natječaj za 2005. za raspoloživa sredstva ponovno u iznosu od milijun kuna, objaviti u medijima već sljedeći tjedan, a rok za prijave bit će 28. veljače.

Kaštela je istaknuo da je ove godine, u odnosu na prošlu, natječaj objavljen ranije kako bi cijeli postupak odabira projekata bio završen prije ljetnoga odmora.

Osim toga, rekao je Kaštela, pooštrit će se i uvjeti koji se moraju ispuniti da bi se dobila sredstva Zaklade, pa će tako, primjerice, korisnici morati u roku od godinu dana dati informaciju o tomu što su učinili s dobivenim sredstvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙