FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU: Spomen na akademika Zorana Bujasa

ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Razred za prirodne znanostiHrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) priredio je danaskomemorativni sastanak o prvoj obljetnici smrti istaknutoga hrvatskogpsihologa i redovitoga člana HAZU akademika Zorana Bujasa.
ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) priredio je danas komemorativni sastanak o prvoj obljetnici smrti istaknutoga hrvatskog psihologa i redovitoga člana HAZU akademika Zorana Bujasa.

Akademik Zoran Bujas ostavio je hrvatskoj psihologiji u nasljeđe iznimno značajan znanstveni opus, a odlikovao se moralnim i karakternim osobina koje imaju samo rijetki pojedinci, istaknuo je tajnik Razreda za prirodne znanosti HAZU akademik Branko Sokač.

Znanstveni opus akademika Zorana Bujasa rese pak tri glavne odlike - kvaliteta rada, širina znanstvenoga interesa i neobično kreativan pristup znanstvenome istraživanju, istaknuo je, govoreći o životu i djelu akademika Bujasa, njegov suradnik profesor Vladimir Kolesarić.

Osnovno pitanje koje je akademik Bujas postavljao pristupajući znanstvenom istraživanju bilo je - može li se drukčije, podsjetio je Kolesarić, rekavši da je taj pristup, uz provjerene metode istraživanja, bio i temelj u svijetu poznatoga Zagrebačkog psihologijskog kruga neraskidivo povezanoga s imenom akademika Bujasa.

Profesor Želimir Pavlina osvrnuo se na dugogodišnju suradnju s akademikom Bujas te na brojne znanstvene pokuse koje su zajedno radili u Institutu za psihologiju i fiziologiju rada te u Laboratoriju za psihofiziologiju rada u Institutu za medicinska istraživanja i higijenu rada.

Laboratorij akademika Bujasa bio je jedan od najboljih u svijetu u području istraživanja umora gdje su se primjenjivale suvremene metode i provjeravale sve nove metode, istaknuo je Pavlina.

Zoran Bujas rođen je u Splitu 1910. a preminuo je u Zagrebu u siječnju prošle godine. Psihologiju je diplomirao 1932. na zagrebačkome Filozofskom fakultetu na kojemu je i umirovljen 1981. u zvanju redovitoga profesora.

Bio je dekan Filozofskoga fakulteta (1955. i 1956.) , rektor Sveučilišta u Zagrebu od 1956. do 1958. Za redovitoga člana HAZU izabran je 1968. Bio je dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti i počasni doktor Sveučilišta u Ljubljani.

(Hina) xip ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙