FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat znanosti proslavio 15 godina rada

ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat znanosti ivisokoga obrazovanja proslavio je večeras 15 godina rada u nazočnostisvojih članova i brojnih gostiju iz akademske i znanstvene zajednicete političkoga i javnoga života.
ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja proslavio je večeras 15 godina rada u nazočnosti svojih članova i brojnih gostiju iz akademske i znanstvene zajednice te političkoga i javnoga života.

Desetljeće i pol djelovanja Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja na hrvatskoj sindikalnoj sceni obilježeno je sustavnim i u svojoj biti demokratskim nastojanjima da hrvatske vlade prihvate zakonitosti socijalnoga partnerstva, rekao je predsjednik Velikoga vijeća Sindikata Vilim Ribić.

Ocijenio je da je svim vladama do sada trebalo dosta vremena da prihvate i razumiju te zakonitosti te da je svaka nova vlada morala iznova prijeći spomenuti put.

Ipak, dodao je Ribić, izgleda da se sada taj put prelazi nešto brže iako u posljednjih osam do deset mjeseci nismo uspjeli uspostaviti normalne partnerske odnose sa sadašnjom vlašću. Jer, izvijestio je, za veljaču je najavljen zajednički sastanak svih sindikata i resornih ministara na kojemu bi trebalo raspraviti socijalni odnos. Zato se Ribić nada da će se, kako je to i do sada bio slučaj, prebroditi sukob Vlada-sindikat i ući u partnerski odnos.

Predsjednik Sindikata Krunoslav Pisk istaknuo je da je osnivanje toga sindikata bio jedan od prvih instituta demokratskih promjena najavljenih u Hrvatskoj krajem 80-ih godina prošloga stoljeća.

Pisk smatra važnim to što je, istaknuo je, tijekom 15 godina djelovanja Sindikat odigrao demokratsku i civilizacijsku ulogu u Hrvatskoj, odnosno u pozicioniranju i općoj organizaciji društva u Hrvatskoj.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, koji je s nekoliko svojih najbližih suradnika nazočio proslavi, rekao je da želi uvjeriti članove Sindikata da će tijekom svojega mandata učiniti sve kako bi se suradnja Ministarstva i Sindikata maksimalno razvila na načelima uzajamnoga poštovanja.

Najavljeni sastanak predstavnika svih sindikata s resornim ministrima Primorac smatra potvrdom da je postignut potreban stupanj socijalnoga dijaloga i socijalne kulture.

Čestitke članovima i čelnicima Sindikata uputio je i Igor Dekanić, savjetnik za unutarnju politiku predsjednika Stjepana Mesića te akademik Miroslav Radman.

Članovima toga sindikata Radman je zaželio da i dalje igraju važnu ulogu u pluralizmu i kvalitetnomu razgovora u kojemu je, kako je rekao, "potpuno prirodna konfrontacija ideja i projekta, a ne da se, kako to čine kromanjonci, konfrontiraju nositelji ideja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙