FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stranke iz Mostara za Kosor, one iz Sarajeva za Mesića

MOSTAR, 13. siječnja 2005. (Hina) - Uoči drugog kruga izborapredsjednika Republike Hrvatske, koji će se održati 16. siječnja,stranke s hrvatskim predznakom u BiH podijelile su se u dvije skupine:mostarsku koja podržava Jadranku Kosor, i sarajevsku koja je zaStjepana Mesića.
MOSTAR, 13. siječnja 2005. (Hina) - Uoči drugog kruga izbora predsjednika Republike Hrvatske, koji će se održati 16. siječnja, stranke s hrvatskim predznakom u BiH podijelile su se u dvije skupine: mostarsku koja podržava Jadranku Kosor, i sarajevsku koja je za Stjepana Mesića.

Predsjednička kandidatkinja Jadranka Kosor dobila je najveću potporu HDZ BiH. Pozivajući hrvatske državljane u BiH da glasuju za Kosor, predsjednik stranke Bariša Čolak izjavio je da bi ona bila bolji predsjednik RH od Mesića.

Utemeljitelj Hrvatskih demokršćana u BiH Petar Milić, objavljujući potporu svoje stranke Jadranki Kosor rekao je da je to logično jer je ona kandidatkinja HDZ-a, stranke koja ima demokršćansko usmjerenje. Stranke s hrvatskim predznakom u BiH, koje se ubrajaju u spektar lijevog centra, među kojima je najjača Nova hrvatska inicijativa, čiji je predsjednik Krešimir Zubak, pozvale su hrvatske državljane u BiH da u drugom izbornom krugu glasuju za Stjepana Mesića.

"Mesić potvrđuje da će založiti svoj predsjednički autoritet kako bi se pomogao konačni povratak Hrvata u Bosansku Posavinu i središnju Bosnu, te da njihov povratak učini održivim", navodi se u priopćenju Nove hrvatske inicijative. Nova hrvatska inicijativa također ističe da je Mesić "svojim principijelnim odnosom spram Bosne i Hercegovine i Hrvata kao jednoga od tri konstitutivna naroda u BiH, te politikom otvaranja prema svijetu, za vrlo kratko vrijeme izveo Hrvatsku iz posvemašne izolacije i doveo je pred vrata Europske unije".

Podupirući Mesića predsjednik HSS BiH Marko Tadić je u ime svoje stranke rekao, kako je "Mesić svoj prvi mandat odradio izvanredno i približio je Hrvatsku europskim i euroatlantskim integracijama".

Javni istupi pokazuju da hrvatske stranke čija su sjedišta u Mostaru, primjerice HDZ BiH i Hrvatski demokršćani, podupiru Jadranku Kosor dok stranke čija su sjedišta u Sarajevu , Nova hrvatska inicijativa i HSS BiH, podupiru Stjepana Mesića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙